ЕК срезала процене раста еврозоне и инфлације за 2020.

БРИСЕЛ: Европска комисија смањила је данас прогнозу привредног раста еврозоне за наредну годину, наводећи да неизвесност у вези са трговинском политиком САД представља велики ризик по 19-члани блок.
Evropska Komisija EPA/STEPHANIE LECOCQ
Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ

У најновијим кварталним економским пројекцијама, ЕК је срезала и своју процену инфлације, предвиђајући да ће она и даље бити далеко од циља Европске централне банке (ЕЦБ) од нешто испод 2,0 одсто.

Комисија је потврдила своје раније предвиђање да ће привредни раст еврозоне успорити ове године на 1,2 одсто са прошлогодишњих 1,9 одсто, али је срезала процену за наредну годину на 1,4 одсто са 1,5 процената колико је прогнозирала у мају, преноси Ројтерс.

Ризици по еврозону су се повећали, наводи се у извештају Комисије, и додаје да они углавном проистичу из "појачане неизвесности" у вези са трговинском политиком САД-а, будући да Вашингтон и даље прети увођењем казнених тарифа на широк спектар производа из ЕУ.

Слабији економски изгледи утицали су и на обарање инфлационих очекивања, саопштила је Комисија, која је смањила процену инфлације на 1,3 одсто за ову и следећу годину са претходно прогнозираних 1,4 одсто за обе године.

Пројекција инфлације за ову годину је у складу са проценом Европске централне банке, али је процена Комисије за 2020. годину нижа у односу на 1,4 одсто колико је предвидела ЕЦБ у последњим пројекцијама објављеним у јуну.

Комисија је потврдила да је економско успоравање у еврозони углавном узроковано споријим растом у Немачкој, највећој економији еврозоне, и у Италији, трећој по величини.

Привредни раст Немачке ће успорити на 0,5 одсто ове године, након што је достигао стопу од 1,4 одсто 2018. године, проценила је Комисија. Очекује да ће се немачка привреда вратити расту од 1,4 одсто наредне године, што је, ипак, мање од 1,5 одсто колико је Комисија раније предвидела.

Прогнозе за Италију остале су непромењене, што значи да ће њена економија имати најслабију стопу раста у читавој ЕУ. Комисија очекује да ће њен раст наредне године убрзати на 0,7 одсто, али ће, упркос томе, остати најспорији у блоку.

Када је реч о целокупној ЕУ, Комисија предвиђа раст 28-члане Уније од 1,4 одсто у овој години, и од 1,6 процената у наредној, што је непромењено у односу на ранију пројекцију, док ће инфлација у овој години износити 1,5 одсто, а у 2020. ће бити 1,6 одсто, што је ниже у односу на претходну пројекцију од 1,6 и 1,7 одсто респективно.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести