Економија и право нису популарни код послодаваца ЈБ округа

У Јужнобачком округу је у августу на евиденцији Покрајинске службе за запошљавање било укупно 36.850 незапослених различитих струка и степена образовања.
sajam zaposljavanja, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Dnevnik.rs

На основу података ПСЗ-а, слободно би се могло рећи да потенцијални послодавци не би имали било какав проблем да запосле раднике јер готово да нема занимања у оквиру којег недостају кадрови, напротив. Такође, подаци показују и да је прошлог месеца преко ПСЗ-а било расписано, односно исказана је потреба за око 500 радних места, што, наравно, не значи да је у августу посао добило/нашло само толико до тада незапослених јер нису сви пријављени.

Приликом уписа у средње школе и на факултете најатрактивније су економска и правна струка, иако је добро познато да тих кадрова има довољно. Наиме, чак око 4.500 незапослених на евиденцији ПСЗ-а је из области економије, права и админстрације, а предњаче економисти, којих је око 2.000, док је правника без посла око 1.100. Интересовање послодаваца да запосле кадрове тих двеју струка у августу није било велико: преко ПСЗ-а била је исказана потреба за четрдесетак кадрова економске струке и свега два правника.

На посао чека 1.150 васпитача и наставника друштвено-хумнитарне струке

Доста је незапослених на евиденцији ПСЗ-а који су стекли образовање у области трговине, угоститељства и туризма – око 3.300. Највише је трговаца – готово 2.000, за које је преко ПСЗ-а прошлог месеца расписано око 110 огласа, док је у области угоститељства и туризма било потребно око 80 радника.

Оних који су стекли образовање из области машинства и обраде метала има око 3.600, а међу њима је највише обрађивача метала – око 1.800, а без посла је и 41 машински технолог. Посла је било за четрдесетак обрађивача метала, а интересовања за машинске технологе није било. 

Из области економије, права и админстрације 4.500 незапослених на евиденцији ПСЗ

На посао чека и око 1.150 васпитача и наставника друштвено-хумнитарне струке, а расписано је тридесетак огласа, док на евиденцији нема ниједног наставника биотехничке и медицинске струке, али није ни исказана потреба за њима. Незапослених који су пријављени на евиденцију ПСЗ-а у области природно-математичких наука има око 650, готово је исти број и оних који су на евиденцији у области друштвено-хумнистичких наука, али ниједан послодавац није био заинтересван да запосли неког од њих.

У области здравства, фармације и социјалне заштите без посла је око 1.000 људи, од којих је највише медицинара – око 640, а свега 28 радних места је било понуђено преко ПСЗ-а. Фармацеута има око 100, а исказана је потреба за три радна места, док је стоматолога око 210, али није било заинтересованих да их запосле.


Има и дефицитарних кадрова

Наравно, има и замимања где су кадрови изузетно дефицитарни па је у Новом Саду на евиденцији ПСЗ-а свега два дипломирана инжењера рударства, а у Сомбору је на евиденцији тамошње филијале ПСЗ-а пријављено 85 шивача конфекције, а потребно их је 100. У Зрењанину недостају месари, као и златари и драгуљари, у Сремској Митровици нема довољно возача аутобуса и теретних возила, а у Кикинди фале ливци и кројачи. 


У мору великих бројки, када су у питању они који чекају на посао, има и неких занимања где је кадрова веома мало па тако рибара и одгајивача на евиденцији ПСЗ-а има свега четири, али нема ниједног прерађивача дувана,  стаклара има свега осам... Како ствари стоје, и они ће дуго чекати на посао јер прошлог месеца није исказана потреба за радницима тих струка

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести