Економски пад Немачке највероватније 6,6%

МИНХЕН: Немачка привреда ће ове године вероватно забележити пад од 6,6 процената, а наредне године ће скочити с тако ниског прага и остварити расти од 10,2 процента, према ажурираној прогнози ИФО института за 2020/2021.
berlin
Фото: pixabay.com

„Та пројекција се заснива на нашој анкети, спроведеној међу компанијама у мају. У просеку, учесници сматрају да је највероватније да ће се њихова пословна ситуација вратити у нормалу за девет месеци“, каже шеф сектора за прогнозе у ИФО, Тимо Волмерсхојзер, наводи се у саопштењу тог института достављеном Танјугу.

Волмерсхојзер објашњава да то значи да би, након оштрог пада од 12,4 одсто у другом кварталу 2020., привреда требало да се опорави до средине следеће године.

"Тек тада ће производња робе и услуга стићи до нивоа који би достигла да није било кризе корона вируса“, додаје он.

Ипак, ова прогноза увелико зависи од брзине враћања пословне ситуације у компанијама у нормалу.

У најбољем случају, компаније процењују да би тај период могао да потраје у просеку само пет месеци. Економски производ би, по том сценарију, онда потонуо за само 3,9 процената ове године, а следеће би достига стопу раста од 7,4 процента.

Према најгорем сценарију, који претпоставља просечан период нормализације од 16 месеци, економска производња би ове године пала за 9,3 посто а наредне порасла за 9,5 процената. Опоравак би се затим наставио у 2022. години.

У већини привредних сектора, компаније које су учествовале у ИФО-вој анкети изјавиле су да ће се њихова пословна ситуација највероватније вратити у нормалу за осам или девет месеци. Опоравак ће вероватно бити најспорији у ваздухопловству, где би требало да траје 16 месеци.

Туристичке агенције и туроператори, компаније за услуге смештаја, ресторани и угоститељска предузећа, као и аутомобилска индустрија, такође очекују спорији опоравак у однсу на просек.

Сви сценарији претпостављају постепено ублажавање блокаде рада, почев од краја априла.

Процењује се да ће привредни пад током периода рестриктивних мера у просеку износити око 17 процента. Ове процене се темеље на детаљним подацима о економској производњи за прво тромесечје и статистичким показатељима о производњи, продаји и спољној трговини за март, прецизира ИФО институт у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести