Електрични аутомобили ускоро на Новосадском сајму

НОВИ САД: На Новосадском сајму ће 9. и 10. септембра бити одржана манифестација “Electric Vehicle Daus” на којој ће бити представљена најновиjа достигнућа на пољу развоја електричних аутомобила и уопште електромобилности.
Novosadski sajam/S. Susnjevic
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о пионирском подухвату и првом таквом сајму у Србији, изјавила је Сања Миковић, директорка манифестације ЕВ Даyс из компаније Нина медиа, који су организатори заједно са Факултетом техничких наука из Новог Сада.

"Осим излагачког дела, где ће компаније представити своје производе, организујемо и шест панел дискусија о изазовима с којима се представља ова индустрија. Очекујемо и велики број студената за које смо припремили и одређени изазов у решавању одређених техничких задатака и у сарадњи са компанијама које учествују на сајму победници ће имати одређене бенефите", казала је Миковићева на конференцији за новинаре.

Према речима професора Бориса Думнића са ФТН, тема електромобилности заокупља пажњу читаве научне јавности, као и пословне заједнице у свету, а пуно је питања на која треба одговорити.

"Није реч само о развоју електричних и хибридних аутомобила, већ и о инфраструктури за пуњење, одакле долази електрична енергија за покретање, израда софтвера и њихова безбедност и још много питања о којима на овој манифестацији желимо да потражимо одговор или макар почнемо дискусију", истакао је Думнић.

Ову сајамску манифестацију подржао је и Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

"За нас је важно да идемо у корак с временом и технолошким достигнућима, а идеја нам је управо да повежемо кориснике наших субвенција за предузетнике, а подсетићу да смо у привреду Покрајине пласирали 300 милиона динара у овој години, са великим компанијама из области електромобилности као привредне гране будућности", рекао је Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам.

Покрајински секретаријат и Новосадски сајам потписали су још у марту протокол о сарадњи за пружање подршке привредницима с новим идејама и напредним технологијама и пре овог сајма већ је организовано неколико онлајн сајмова предузетништва.

Партнери манифестације “ЕВ Даyс” су и Машински и Електротехзнички факултети из Београда, а жеља организатора је да се одржи и сваке наредне године, као и да што пре окупи и излагаче из региона и целе Европе и прерасте у међународни сајам.

Генерални директор НС сајма Слободан Цветковић искористио је прилику да још једном најави Пољопривредни сајам, од 18. до 24. септембра, уз подсећање да је Кризни штаб Републике Србије одобрио манифестацију уз појачане епидемиолошке мере.

"Нико ко је заражен неће моћи да уђе на Сајам, биће потребан зелени сертификат или брзи тест, који ће бити укључен и у цену карте за оне који га претходно нису урадили, и то на лицу места. То ће важити и за посетиоце, и за излагаче, али и за нас запослене на Сајму", појаснио је Цветковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести