Епл под истрагом у Русији због злоупотребе тржишне позиције

МОСКВА: Амерички Епл је под истрагом у Русији након жалбе компаније за сајбер-безбедност Касперски Лаб у којој се наводи да Епл можда злоупотребљава своју доминантну позицију на тржишту, саопштио је руски антимонополски регулатор.
epl
Фото: pixabay.com

Федерална антимонополска служба Русије (ФАС) је навела да истражује зашто је Еплов оперативни систем одбио нову верзију апликације "Safe kids " (Безбедна деца) компаније Касперски Лаб, што је резултирало значајним падом функционалности апликације за родитељски надзор, преноси агенција Ројтерс.

У саопштењу ФАС-а се наводи да је Епл лансирао 12. верзију сопствене апликације родитељског надзора "Screen Time ", која има сличне функције као програм Касперског.

Апликације родитељског надзора омогућавају родитељима да имају контролу над дечјом употребом телефона и таблета.

На питање о руској истрази, Епл је упутио Ројтерс на њихово саопштење од 28. априла у којем је наведено да је недавно уклонио неколико апликација за родитељски надзор из свог "App Store -а" јер је утврђено да "угрожавају приватност и сигурност корисника".

Речено је и да неколико од тих апликација користи "веома инвазивну" технологију познату као "управљање мобилним уређајем" (МДМ) и да њена употреба у тој апликацији представља кршење политике "App Store -а".

Из Касперског наводе да Еплове "App Store" смернице допуштају ограничену употребу МДМ-а, али да не објашњавају процедуру за добијање Еплове дозволе за то. Такође сматрају да Еплови услови смањују конкурентност трећих произвођача.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести