Епл развија сателите за пренос података

БЕОГРАД: Компанија Епл има тајни тим који ради на сателитској технологији коју би произвођач ајфона могао да користи за пренос интернета директно на уређаје, заобилазећи бежичне мреже, пише Блумберг.
epl, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Како наводи тај медиј, Епл има десетак инжињера из области ваздухопловства, сателитског и антенског дизајна који раде на пројекту са циљем да у року од пет година примене њихове резултате.

Рад на пројекту је још у повоју и јасан правац за употреба сателита још није дефинисан, пренео је синоћ Б92.нет.

Интересовање за комуникацијске сателите и бежичну технологију нове генерације значи да је циљ те комапниие вероватно да се омогући пренос података на корисников уређај или повезивање уређаја и без традиционалних бежичних мрежа.

Епл би такође могао да користи сателите за прецизније праћење локације својих уређаја, омогућавајући побољшане мапе и нове функције.

Није јасно да ли Епл намерава да сам развија сателите али је одраније познато да Амазон планира распоређивање више од 3.000 сателита у будућности.

Последњих месеци Епл је почео да ангажује нове стручњаке за софтвер и хардвер за овај тим, тражећи инжењере са искуством у дизајнирању компоненти за комуникациону опрему.

Компанија је такође запослила додатне руководиоце из области ваздухопловне и бежичне испоруке података.

Епл је знатно увећао буџет за истраживање и развој, потрошивши 16 милијарди долара у фискалној 2019. години, односно 14 одсто више у односу на претходну годину.

Један од главних циљева компаније је да што више технологије које користи сама и произведе, па је рад на сателитима можда такође део тог концепта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести