ЕПС-а и ОДС-а званично раздвојени - шанса за даљи развој

БЕОГРАД: Оснивачка права ЕПС-а над ОДС "ЕПС Дистрибуцијом" пренета су од данас на Владу Србије, што ће омогућити даљи развој обе државне компаније које неће бити приватизоване и нити ће смањивати број запослених, поручено је данас након потписивања уговора.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Уговор су потписали министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и директор ЕПС-а Милорад Грчић.

Михајловић је истакла да ће коначно јасно подељене делатности повећати ефикасност оба предузећа која ће остати у државном власништву.

"ОДС може да крене у процес добијања лиценце за добијање своје делатности јер сада нема лиценцу што није у складу са законом", рекла је она.

Додала је да ће држава све учинити да ојача и ЕПС и електродистрибутивну делатност.

"Држава ће јачати ЕПС у инвестицијама у нове капацитете, и у заштиту животне средине. Визија која не треба да се спроведе у наредних 20 година, него што пре, је да ЕПС буде регионално моћно предузеће. Визија за ОДС, је да губици буду сведени на најмању могућу меру а то значи да буду најмање неколико пута нижи него сада", рекла је она и додала да потрошачи треба да буду задовољни и квалитетом електричне енергије, а не само количином и испоруком.

Михајловић је радницима ове две фирме поручила да верују прво у своје фирме и у Владу Србије.

"Учинићемо све да радници могу несметано да обављају своју делатности. Нема бојазни да ће ЕПС или ОДС приватизовати. Те компаније су наше злато које ћемо ми чувати и даље развијати", рекла је она.

Нагласила је да нема бојазни да ће било ко од људи остати без посла јер су компанијама потребни радници, пошто их нема довољно.

"У наредних годину дана очекујем резултате јер не треба много да ОДС буде још бољи, и да ЕПС почне радове на новим хидроелектранама и новим постројењима која се тичу заштите животне средине", рекла је она.

Директор ЕПС-а Милорад Грчић рекао је да је пренос оснивачких права на Владу Србије завршетак процеса започетог пре пет година.

"ЕПС ће наставити са улагањем у производне капацитете, посебно у обновљиве изворе енергије. Поносам сам јер ће у наше време бити изграђена и два постројења за одсумпоравање на ТЕНТ А и ТЕНТ Б", рекао је он.

Директор ОДС-а Бојан Атлагић истакао је да пренос оснивачких права има вишеструки значај.

"ОДС-у следи добијање лиценце и доношење низа других правних аката за функционисање", рекао је он и додао да ће ОДС кроз развој пружити већи квалитет услуга корисницима.

Председник Синдиката ЕПС-а Милан Ђорђевић поручио запосленима и у ЕПС-у и у ОДС-у да нема бојазни ни страха јер чин давања имовине Влади РС ништа суштински не мења пошто је и ЕПС 100 државни као и сада ОДС.

Додао је да се на овај начин ствара могућност за даљи развој и још ефикаснији пренос електричне енергије и боље снабдевање привреде и грађана, као и да ће овај чин донети велике уштеде у смислу крађе, губитака на мрежи и одржавању мреже.

Он је апеловао на Владу Србије да настави развој ЕПС и ОДС, и да ЕПС постане лидер на тржишту овог дела Европе.

Председник Синдиката ОДС-а Бранко Томић оценио је да ће ОДС оправдати своје постојање и да ће после ове промене кроз даљи развој радити боље и ефикасније.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести