ЕПС: Купци покушавају да избегну плаћање струје

БЕОГРАД: Предузеће "Електропривреда Србије" саопштило је вечерас да на тржишту електричне енергије у Србији није ретка појава да купци који имају неизмирена и значајна дуговања покушавају да избегну плаћање својих обавеза расписивањем процеса јавних набавки.

Како се наводи у саопштењу ЕПС-а, циљ таквог потеза је да се промени снабдевач у тренутку када имају неплаћене рачуне, међутим законска обавеза налаже да се пре промене снабдевача измири дуг претходном.

"Град Ваљево је три пута покушао то да избегне. Град Краљево је у време расписивања тендера за снабдевање за потребе јавне расвете имао дуг према ЈП ЕПС од три месечне фактуре, што је укупно око 45 милиона динара. И град Ваљево је имао вишемесечна дуговања према ЈП ЕПС, која су у тренутку расписивања јавне набавке износила чак шест месечних фактура, тачније 40 милиона динара. Ни Краљево ни Ваљево, нису у потпуности до данас измирили своје обавезе", наводи се у саопштењу.

ЕПС наводи да је, иако је имао право да примени меру искључења, пребацио те купце на резервно снабдевање како би грађани имали јавну расвету.
То предузеће навело је и да учествује на тендерима великих комерцијалних купаца, са ценом која је испод тржишне у тој категорији купаца, и истиче да су према подацима Еуростата, комерцијалне цене према нивоу потрошње у првој половини 2017., када се ради о потрошњи од 500.000 до два милиона кЊх, веће у Хрватској за чак 28,6 одсто. 

ЕПС подсећа да је тржиште електричне енергије у Србији отворено 1. јануара 2015. године, што значи да сви купци имају право одабира снабдевача, као и да оно захваљујући својој понуди, квалитетом услуга и повољним ценама  снабдева 98 одсто тржишта комерцијалних купаца електричне енергије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести