ЕПС представио нови производ - зелену енергију

БЕОГРАД: ЕПС је на Сајму заштите животне средине и природних ресурса представио нови производ на тржишту електричне енергије за комерцијалне потрошаче - зелену енергију с гаранцијом порекла.
eps
Фото: Tanjug (Ecofair/ EPS/ Danilo Mijatovic)

Фирме ће моћи од ЕПС-а да купе струју произведену искључиво из обновљивих извора енергије и тиме допринесу очувању заштити животне средине и поризводњу из обновљивих извора.

Гаранције порекла електричне енергије издате у Србији ће у нареддом периоду важити и у Европи.

Директор Сектора за развој слободног тржишта у ЕПС Снабдевању Братислав Џомбић је објаснио да је зелена енергија намењена за употребу крајњим купцима и да је произведена уз повољне утицаје на животну средину. 

На тржиште данас уводимо у понуду производ који је потпуно еколошки, нагласио је Џомбић.

Уведена је гаранција порекла на тржишту електричне енергије, која гарантује да струја води прекло из обновљивих извора.

Гаранцију чини електронски документ који купцу доказује да је струја произведена из обновљивих извора енергије, тако да сваки призведени мегават зелене енергије има своју етикету.

Џомбић казе да произвођач зелене енергије мора прво да се региструје у регистар произвођача из обновљивих извора енергије, а затим да се региструје у ЕМС-у.

Крајем 2017. године стекли су се, како каже, сви регулаторни услови да се у Србији примени систем граанција и у јануару 2018. почело с радом тело за издавање гаранције порекла.

Систем граранције порекла је уређен на европском нивоу, тако да ће та гаранција издата у Србији важити и у другим државама и у складу је са правиима Европске асоцијације, навео је Џомбић.

ЕПС производи 30 одсто струје из хидро потенцијала и ти мегавати су у систему гаранције порекла енергије из обновљивих извора енергије.

На овај начин развијамо бољу и чистију енергију за будућност која долази, поручио је Џомбић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести