ЕПС увезао струју за 42 милиона евра 

БЕОГРАД: У првом тромесечју ове године јавно предузеће Електропривреда Србије увезло је 848 милиона киловат-сати електричне енергије, што је платило 42 милиона евра, а највећа количина струје купљена је у јануару ове године, пише Политика.
struja dalekovodi
Фото: Ilustracija, Dnevnik (Filip Bakić)

У јануару је купљено око 541 милион киловат-сати, за шта је издвојено 29 милиона евра, кажу у ЕПС-у одговарајући на питање Политике колико је струје увезено од почетка године.

Како наводи тај лист, званична статистика је у прва два месеца регистровала пад производње од око 9,8 одсто.

Говорећи о томе по којој је цени ЕПС плаћао увезене киловате, из тог предузећа наводе да је у првом кварталу просечна цена куповине електричне енергије била 46, 64 евра по мегават сату. 

У јануару су увезени киловати били скупљи и ЕПС их је плаћао по цени од 53,9 евра по мегават часу, наводи Политика додајући да из тог предузећа истичу да је у то време на мађарској берзи електрична енергија коштала 81,25 евра.

Из ЕПС-а тврде да се произвођња угља и електричне енергије одвија стабилно и у складу са планом. 

Како објашњавају, на нешто мању производњу утицао је искључиво дуготрајни ледени талас током јануара који је отежавао довоз угља са колубарских копова у обреновачке термоелектране.


Близу 5.000 радника остаје без посла

Председник Надзорног одбора Електропривреде Србије Бранко Ковачевић каже да ће ЕПС-у недостајати струје све док не заврши градњу новог блока у „Костолцу“ од 350 мегавата који гради са Кинезима, одакле ће се будуће добијати око три милиона тона угља. 
Ковачевић додаје и да је у наредне три године планирано да ово јавно предузеће напусти 4.800 радника. 

 

У ЕПС-у истичу да се за прва два месеца ове године на коповима „Колубаре“ и „Костолаца“ произведено скоро седам милиона тона угља, што је у потпуности у складу са планираним количинама. 

Када је реч о финансијским показатељима, прелиминарни финансијски резултат ЕПС-а за 2016. годину, пре књижења имовине, је добит од 17,3 милијарде динара, што је резултат предузетих мера финансијске консолидације, наводи београдски лист.

Из те компаније објашњавају да су уштедама у 2016. години допринели повећавање ефикасности и боља организација, а наводе и да су током 2016. године у државну касу уплатили 87,4 милијарде динара по разним основама,  што је 8,5 одсто укупних прихода буџета.

Само на разлици између увоза и извоза електричне енергије ЕПС је остварио добит од 64,5 милиона евра, проценат наплате је све бољи, истичу у ЕПС-у.

Како додају, у 2016, години забележен је проценат наплате од 95,2 одсто.

Губици електричне енергије, тврде, смањени су са 14,02 одсто из 2015. године на 12,4 одсто у 2016. години и остварено је додатних 836 милиона уштеде у односу на план. 
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести