Ер Србија у јануару превезла 53,2 % путника на БГ аеродрому

БЕОГРАД: Ер Србија је у јануару ове године превезла 53,2 одсто путника на београдском аеродрому "Никола Тесла", саопштила је данас национална авиокомпанија Србије.
avion er srbija
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Ер Србија је тако повећала свој тржишни удео на београдском аеродрому, с обзиром да је у јануару 2020. првезла 42 одсто путника, а у јануару 2019. године имала је 38,4 одсто превезених путника.

Директор за комерцијалу и стратегију у Ер Србији Јиржи Марек наводи да је Ер Србија и у условима пандемије корона вируса и смањења авиосаобраћаја успела да на великом броју рута оствари добре резултате попуњености путничке кабине.

Он је додао да обустава летова Монтенегро ерлајнза није у значајној мери утицала на резултате Ер Србије, јер је та компанија имала свега око четири одсто тржишног удела на београдском аеродрому у јануару 2020. године.

"Ер Србија својом разгранатом мрежом директних и код-шер дестинација доприноси да Београд и даље буде главна капија читавог региона према Европи и свету", рекао је Марек.

Ер Србија је током лета 2019. године увела 10 нових дестинација само из Београда, што је резултирало двоцифреним растом броја путника, као и свих осталих показатеља, у трећем и четвртом кварталу те године.

Како је наведено, најзначајнија експанзија у историји националне авиокомпаније довела је до рекордних 2,81 милиона превезених путника у 2019. години.

Тренд раста наставио се и у првим месецима 2020. године, па је у јануару и фебруару број превезених путника Ер Србије био за готово 30 одсто већи у односу на исте месеце 2019. године.

У јуну прошле године поново је успостављена линија до Њујорка, на којој је национални авиопревозник током лета и јесени обављао и до пет летова недељно, уз одличну попуњеност путничке кабине.

Ер Србија се са резултатом од 67 одсто у септембру нашла на првом месту по попуњености капацитета за превоз путника на Терминалу 4 Међународног аеродрома Џон Ф. Кенеди у Њујорку.

У јулу 2020. године национална авиокомпанија је покренула нову линију ка Ослу, који у овом тренутку представља једну од топ пет дестинација Ер Србије, уз Цирих, Њујорк, Истанбул и Париз.

Захваљујући новоуспостављеној код-шер сарадњи са Туркиш ерлајнсом, Ер Србија је од септембра увела и свакодневне летове до Истанбула, уз попуњеност путничке кабине од преко 80 одсто.

Ер Србија, такође, појачава фреквенције на одређеним рутама, па је у октобру до Цириха обављала више летова него пре пандемије - и до 22 лета недељно, односно рекордна четири дневна лета викендом.

Неколико дана пре гашења Адрија ервејза, Ер Србија је повећала фреквенције и капацитете на летовима до Љубљане, док је након обуставе саобраћаја Монтенегро ерлајнза у децембру 2020. године исто учинила на линијама за Тиват и Подгорицу.

Ер Србија тренутно лети до 26 дестинација из Београда и једне из Ниша.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести