Ербас нуди уступке за укидање америчких тарифа

ПАРИЗ: Европски произвођач авиона Ербас саопштио је данас да уноси измене у своју коначну понуду за укидање америчких тарифа и окончање 16-годишњег спора са САД, у вези са субвенционисаним кредитима које је добио од влада Француске и Шпаније.
erbas
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori, File)

Компанија је навела у саопштењу да је прихватила да плати веће камате на та два зајма која је добила као подршку за развој свог авиона А350, који је у употребу ушао 2015. године, јавља Ројтерс.

Европска унија и Француска су оцениле да би Ербасово прихватање виших каматних стопа требало да реши спор са Сједињеним Државама пред Светском трговинском организацијом.

Из ЕУ су поручили да ће уколико се то не догоди применити мере одмазде, односно санкције.

"Ако нагодба изостане, ЕУ ће бити потпуно спремна да искористи своја права на санкције", рекао је комесар за трговину Фил Хоган.

На мети Сједињених Држава су се нашли и ови зајмови у оквиру највећег светског корпоративног трговинског спора, у којем је истовремено Европа отпужила Вашингтон за подршку Боингу.

Светска трговинска организација (СТО је прошле године одобрила САД-у увођење санкција на европске производе у вредности 7,5 милијарди долара, јер субвенције Ербасу нису у потпуности повучене.

Трговинске асоцијације предвиђају ескалацију сукоба на јесен, када се очекује да ће ЕУ добити “зелено светло” Светске трговинске организације да узврати САД увођењем сопствених тарифа на америчку робу због субвенција одобрених Боингу.

СТО је критиковала и Европу и САД што су давале незакониту подршку својим произвђачима авиона. У последњих осам година расправа се углавном сводила на то да ли две стране поштују пресуде СТО-а донете у вези са многобројним жалбама.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести