ЕУ бележи најтежи економски пад од Другог светског рата

Европска комисија прогнозира да ће у другом кварталу ове године економија ЕУ доживети најтежи пад од Другог светског рата.
evropska unija, tanjug
Фото: Tanjug video ilustracija

Предвиђа се да ће се БДП Еврозоне смањити за 8,7 процената ове године, а порасти за 6,1 у 2021. години. Када је у питању ЕУ 27, очекивани пад БДП у 2020. години је 8,3, а раст 5, 8 процената у наредној години. Европски комесар задужен за економију Паоло Ђентилони представљајући летњу економску прогнозу Европске комисије оцењује је да је пандемија KОВИД19 погодила европску економију више него што је било очекивано.

Ђентилони додаје да је пут ка привредном опоравку у Европи, али и целом свету, и даље несигуран првенствено због нових жаришта инфекције које затхевају поновно увођење ванредних мера и мера затварања.

”Реални глобални БДП ван ЕУ очекује пад од више од 3 процента у првом кварталу ове године док ће други кавартал бити много тежи на глобалном нивоу јер је већина земља тада увела мере затварања”, каже Ђентилони.


Незапосленост благо расте

Када је реч о тржишту рада, у Европској комисији наводе да се значајно мањи број радних часнова током трајања пандемије није претвори у велики број незапослених у ЕУ.

„Повећање броја незапослених је, за сада, релативно мало у односу на снажни пад економских активности што разликује ЕУ од остатка света, посебно САД”, наглашено је у Европској комисији.


У Европској комисији наводе да су извесна побољшање у економским активностима већ је примећена крајем јуна и почетком јула.

Истовремно оцењује се да су приметне разлике међу земљма чланицама када је реч о економском паду, али и опоравку.

„Све земље чланице ће имати пад у економији и опоравак у 2021. године, али и постоје велике разлике између рецесија и опоравка међу чланицама што је засновано на различитим економски структурама и последицама пандемије”, наводи Ђентилони.

Знатан економски пад у 2020. години очекиван је за Француску, Италију и Шпанију, док се мањи предвиђа за Немачку, Холандију и Пољску.

Очекује се да ће Немачка у овој години забежити пад БДП од 6,3 процента, а да се у 2021. години очекује опоравак немачке привреде за 5,3 процента.

Истовремено, комисија предвиђа пад француске економије  10,6 процената БДП, а затим и раст 7, 6 процената у 2021. години.

За Италију је очекиван пад БДП 11,2 процента у 2020 и раст од 6,1 у 2021. години.

У Бриселу очекују да ће инфлација у чланицама Еврозоне остати релативно ниска ове године (0,3 процента), а да ће се мало повећати 2021. године (1,1 проценат).

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести