ЕУ: Привредни раст Србије у 2018. највећи у деценији

БРИСЕЛ: Европска комисија сматра да ће Србија у 2018. години забележити најбржи привредни раст у последњих десет година, који ће, како се наводи у најновијем пролећним прогнозама, износити 3,3 процента.

За 2019. годину, Европска комисија предвиђа да ће бруто домаћи производ (БДП) Србије порасти за 3,5 одсто.

Обе пројекције су на нивоу из претходног новембарског извештаја, односно јесењих економских прогноза Европске комисије за европске земаље.

Експерти ЕК очекују да ће домаћа тражња у Србији додатно ојачати ове године на крилима раста потрошње и инвестиционе активности, уз подршку континуитаног прилива директних страних улагања.

Према њиховој пројекцији, српски извоз ће остати снажан, мада ће нето допринос извоза расту, како наводе, и ове године бити негативан због јачег раста увоза. Како прогнозирају, извоз ће ове године скочити за 9,7 процената а догодине за 8,8 посто, док ће увоз у 2018. забележити раст од 9,4 одсто, а следеће од 7,6 процената.

Предвиђа се да ће се инфлација постепено вратити на средишњи ниво у оквирима таргетираног распона централне банке од 3,0 одсто плус/минус 1,5 посто.

Србија ће, наводе из ЕК, и даље имати буџетски суфицит, али скрећу пажњу да још увек постоје фискални ризици које не треба занемарити.

Стопа незапслености у Србији ће, према пројекцији ЕК, ове године пасти на 12,1 одсто са прошлогодишњих 13,6 посто, а идуће године ће изностити 10 процената. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести