ЕУ у акцији против монопола долара у трговини енергијом

БРИСЕЛ: Европски званичници почели су разговоре с представницима водећих енергетских компанија у Европској унији, укључујући аустријски ОМВ, италијански Ени и француски Анжи, о томе како да се смањи ослањање на амерички долар у глобалној трговини енергијом.
dolari
Фото: Tanjug (freeimages)

Радни састанак, одржан у Бриселу иза затворених врата у четвртак под покровитељством Европске комисије, део је напора ЕУ да промовише евро у трговању нафтом, гасом и другим сировинама и да се супротстави монополу америчког долара у енергетским уговорима, извештава Спутњик. 

Учесници панела су изразили забринутост због доминације долара у амбијенту растућих политичких изазова у међународним трговинским односима, као и због актуелне политике повећања каматних стопа америчких Федералних резерви - што долар чини скупљим у односу на друге валуте, укључујући и евро.

Поред тога, оцењено је да примат америчке валуте у енергетским уговорима чини европске компаније изложеним америчкој спољној политици у погледу финансијских санкција. 

Ту се, пре свега, мисли на тренутне санкције САД којима се ограничава трговина с Ираном, као и на потенцијалне америчке санкције према компанијама које инвестирају у руски пројекат изградње гасовода “Северни ток 2” до Немачке, капацитета 55 милијарди кубних метара годишње.

Европске компаније подсећају у том контексту да су САД разрезале казну од девет милијарди долара француској банци БНП Париба још 2014. године због њене улоге у иранској и суданској трговини нафтом. Већина руководилаца не жели да се то деси и њиховим компанијама, па врше притисак на ЕУ да пронађе решење.

Телевизија “Јуроњуз” у својој информацији о овом састанку напомиње да клиринг механизам америчког долара омогућава САД ефективну контролу свих електронских банкарских трансакција и праћење сваког за кога сматрају да крши њихова правила.

Истовремено, портал “Стандард & Пурс Глобал Платс” преноси да је ЕУ у последњих пет година у просеку трошила око 300 милијарди евра годишње (343 милијарде долара) на увоз енергије, од чега је око 85 одсто - или 289 милијарди долара - плаћано у америчкој валути, према подацима Европске комисије.

Само два процента од укупног увоза енергије у ЕУ је у ствари чинио увоз из САД, изјавио је у децембру комесар за енергију и климатска питања Мигел Аријас Кањете, када је представио препоруке Комисије са идејама за јачање улоге евра у међународној трговини.

Препорукама је, између осталог, био обухваћен и захтев за повратном информацијом о томе да ли да ЕУ уведе обавезу агенцијама које извештавају о кретању цена да установе референтну цену деноминовану у еврима за сирову нафту, која би се уносила у уговоре.

Други велики произвођачи и увозници сировина, као што су Русија и Кина, такође већ дуже време настоје да повећају учешће других валута у робној трговини.

Вашингтон не воли картеле као што је Организација земаља извозница нафте (ОПЕК). Па, како онда може да постоји једно тржиште којим доминира једна валута - долар, рекао је један од учесника састанка у Бриселу, који је био укључен у његову припрему, наводи Спутњик.

Званичници ЕУ, такође, сматрају да би коришћење евра за плаћање увоза енергије у тај блок могло да повећа улогу јединствене валуте као једне од највећих светских резервних валута. Ово тим пре, што су ризици повезани с Брегзитом и губитак Лондона као највећег финансијског центра ЕУ - мада је он све време изван еврозоне - изазвали спекулације о могућем повратку фунте као главне резервне валуте на глобалном нивоу.

"Јуроњуз" констатује да је међународна улога евра, током 20 година откако је "рођен", достигла врхунац почетком прошле деценије. Његова употреба је опала за време финансијске кризе 2007-2008. године. Евро се од тада није опоравио, а долар је и даље валута која се највише користи у свету. 

Шездесет одсто емисија државног дуга и глобалних девизних резерви су у доларима.

Евро је друга глобална валута, али његов удео на свакој берзи износи само 20 процената.

Европска комисија је раније признала да је доминација долара резултат веће ликвидности, нижих трошкова трансакција и његове употребе као референтне вредности на робним и тржиштима деривата - што су прерогативи којима се тешко може "изаћи на црту" у кратком року, закључује "Јуроњуз".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести