Евро "пуни" 20 година; Аналитичари: Див на климавим ногама

БРИСЕЛ: Евро ће у уторак да "напуни" 20 година током којих је преживео велику кризу и трајно се устоличио на финансијским тржиштима и у европским новчаницима, али без тешње интеграције еврозоне суђено му је да остане "див на климавим ногама", сматрају аналитичари.
1
Фото: pixabay.com

Евро је "рођен" 1. јануара 1999. године и у почетку је постојао само као виртуална валута у рачуноводственим и финансијским трансакцијама. 

Физичка реалност постао је три године касније, а кованице и новчанице евра данас користи више од 340 милиона људи у 19 европских држава, пренео је портал Новац.хр.

Валуту нису одмах заволели и многи су њено увођење доживели као нежељено повећање цена.

У Немачкој је чак добио надимак "теуро", по немачкој речи за скупо.

Евро је данас популарнији него икад пре, упркос јачању евроскептичних, популистичких покрета у низу држава.

Испитивање јавног мњења спроведено у новембру за Европску централну банку (ЕЦБ) показало је да 74 посто грађана еврозоне сматра да је евро био добар за ЕУ, а 64 посто да је био добар за њихову државу.

Евро је сада друга светска валута, иза америчког долара, чију доминацију још не може довести у питање.

Евро је доживео највеће искушење и пресудни тренутак када су последице финансијске кризе 2008. изазвале дужницку кризу у еврозони која је кулминирала спасавањем неколико држава, чиме су валутна унија и њено јединство доведени на ивицу пуцања.

Председник Европске централне банке Марио Драги сматра се заслужним за спасавање евра те 2012. године и тада је изговорио сада легендарне речи да ће ЕЦБ, која води монетарну политику еврозоне, учинити "шта год буде потребно" да сачува јединствену валуту.

Банковна унија која се већ дуго планира још није довршена због неслагања око увођења јединствене европске шеме осигурања депозита, а предлог француског председника Емануела Макрона да се оснује буџет еврозоне значајно је "разводњен".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести