Европска комисија предлаже лакшу трговину ЕУ са Србијом

БРИСЕЛ: Европска комисија усвојила је пакет предлога који имају за циљ повећање трговине између ЕУ и суседних земаља у Паневро-медитеранском региону, укључујучи и Србију.
ek
Фото: Youtube Printscreen

У Комисији наводе да ће предлози модернизовати преференцијалне трговинске споразуме ЕУ са 20 трговинских партнера тако што ће релевантна „правила о пореклу“ у тим споразумима постати ”флексибилнија и погоднија за пословање”, а све у циљу бржег опоравка економија од последица кризе изазване ковидом19 и промоције регионалне сарадње.

Поред Србије, предложене измене обухватају и билатералне трговинске споразуме ЕУ са Исландом, Лихтенштајном, Норвешком, Швајцарском, Фарским острвима, Турском, Египтом, Израелом, Јорданом, Либаном, Палестином, Грузијом, Републиком Молдавијом, Украјином, Албанијом, БиХ, Северном Македонијом, Црном Гором и тзв Косовом.

„Правила о пореклу“ су неопходна по било којем трговинском споразуму, јер они одређују која роба може имати предност тзв повлаштеног третмана.

Роба са преференцијалним пореклом испуњава услове за увоз са нижим стопама царине или чак нултом стопом, зависно од преференцијалног тарифног третмана, наводе у Бриселу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести