ФАО: Светске цене хране скочиле на седмогодишњи максимум

РИМ: Светске цене хране наставиле су раст у јануару, осми узастопни месец, при чему су највише поскупеле житарице, биљна уља и шећер, објавила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).
hrana
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Индекс цена хране, који израчунава ФАО пратећи месечне промене цена у корпе прехрамбених производа коју чине житарице, биљна уља, шећер, млечни производи и месо, износио је у јануару 2021. у просеку 113,3 поена, што је скок од 4,3 одсто у односу на децембар и највиши ниво од јула 2014.

У јануару су снажно порасле цене житарица, за 7,1 посто на месечном нивоу, предвођене поскупљењем кукуруза на међунардним тржиштима за 11,2 процента, наводи се у извештају објављеном на веб сајту ФАО-а.

Цене кукуруза су сада за чак 42,3 одсто изнад нивоа из јануара 2020, што је одраз све дефицитарније глобалне понуде услед великих кинеских куповина и мање производње и залиха у САД него што се предвиђало, као и привремене обуставе регистрација у Аргентини за извоз кукуруза.

Цене пшенице су ојачале за 6,8 посто, услед велике глобалне тражње и очекиваног смањења продаје из Русије, када се у марту удвостручи извозна царина на пшеницу.

Високе цене пиринча је подупрла јака тражња азијских и афричких купаца, додаје ФАО.

Кад је реч о биљним уљима, цене су у јануару повећане за 5,8 процената у односу на преходни месец, и налазе се на највишем нивоу од маја 2012. Томе је допринео транспортни сектор, који је узео у обзир нижу производњу палминог уља у Индонезији и Малезији од очекиване због обилних киша и хроничног мањка мигрантске радне снаге, али и наставак штрајкова у Аргентини због којих је смањена расположивост сојиног уља за извоз.

Највећи раст цене у ФАО-вој корпи прехрамбених производа бележи шећер, за 8,1 проценат у односу на децембар, јер је огромна глобална тражња за увозом подгрејала страх од потенцијалог мањка понуде због погоршаних изгледа рода у Европској унији, Руској Федерацији и Тајланду, као и због суше у Јужној Америци. Раст цена сирове нафте и јачање бразилске валуте, реала, такође су дали подршку расту цена шећера.

ФАО-в индекс цена млечних производа је забележио месечни раст у јануару од 1,6 процената, подстакнут снажним куповинама Кине уочи предстојећих празника Лунарне нове године и услед сезонског пада залиха за извоз на Новом Зеланду.

Цене меса су напредовале за 1,0 одсто у односу на децембар, под утицајем убрзаног глобалног увоза живинског меса, нарочито у Бразилу, услед избијања птичјег грипа који је ограничио производњу и извоз из неколико европских земаља.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести