Фич: Стабилни изгледи за побољшање кредитног рејтинга Србије

БЕОГРАД: Рејтинг агенција "Фич Ратингс" потврдила је кредитни рејтинг Србије за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути на нивоу ББ, а потврђени су и стабилни изгледи за његово даље побољшање, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС).
porast
Фото: Tanjug

Према оцени те агенције, одлука о потврђивању стабилних изгледа за повећање кредитног рејтинга Србије донета је на основу оцене континуитета економске политике, усмерене ка даљем јачању макроекономских показатеља и смањењу јавног дуга.

Агенција, такође, истиче усидреност инфлационих очекивања и очекује да ће инфлација у Србији и у наредном периоду бити очувана у границама циља НБС-а.

Поред очувања ценовне стабилности, Фич наводи и повољне трендове у банкарском сектору, у том погледу, агенција у својој одлуци посебно наглашава адекватност капитала банкарског сектора, резултате забележене на плану смањења проблематичних кредита и повољне услове кредитирања који доприносе расту кредитне активности. 

Према оцени Фича, Србија ће у наредним годинама имати стабилан привредни раст, а као главне покретаче истиче опоравак тржишта рада, снажан прилив страних директних инвестиција који се повећава из године у годину, раст кредитне активности, повољне услове кредитирања и мање рестриктивну фискалну политику у наредном периоду. 

У прилог очувању макроекономске стабилности, агенција наводи да се и у наредном периоду очекује пуна покривеност дефицита текућег рачуна нето приливом страних директних инвестиција, као и да у увозу доминира опрема, што ће за резултат имати наставак раста извоза у наредном периоду.

Када је реч о фискалним кретањима, Фич у овој и наредној години очекује даље смањење јавног дуга и уравнотежен буџет, уз раст капиталних инвестиција, повећање плата и пензија и пореско растерећење рада.

Узимајући у обзир постигнуте резултате, Фич оцењује да постоје стабилни изгледи за даље повећање кредитног рејтинга Србије.

Када је реч о факторима који могу утицати на одлуку о повећању кредитног рејтинга, ова агенција у први план ставља додатно убрзање привредног раста и његову одрживост у средњем року, очување макроекономске стабилности, убрзање процеса структурних реформи и даље смањење јавног дуга, каже се у саопштењу НБС.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести