Фирме из Србије замениле Кипар Хонгконгом и Сингапуром

НОВИ САД: По подацима Народне банке Србије, компаније које послују у Србији изнеле су лане у оф-шор зоне 930 милиона евра, а највише новца отишло је у Хонгконг – 674 милиона евра, Сингапур – 67,3 милиона и на Британска Девичанска острва – 22 милиона.
pranje para/pixabay.com
Фото: pixabay.com

Ка Панами је из Србије прошле године отишло десет милиона евра, Лихентнштајну и Маршалским острвима девет, а према Доминикани, Либану, Белизеу и Сејшелима три милиона. Највећи део плаћања су обавила предузећа из металне индустрије – 44 одсто, али су новац у оф-шор зоне износила и предузећа која се баве услугама бежичних и кабловских телекомуникација и фирме за производњу рачунара и периферне опреме – седам одсто, затим оне за трговину електричним апаратима за домаћинство – шест одсто, неспецијализована трговина на велико – пет одсто и призводња електричне опреме за моторна возила – два одсто. 

Ти најновији подаци НБС-а указују на то да се „мапа” оф-шор зона мења када је реч о изношењу новца фирми из Србије јер га је пре пет година – 2014 – највише било усмерено ка Холандији, чак 1,5 милијарда евра. Те године фирме које послују у Србији изнеле су оф-шор зоне више од 2,5 милијарде евра, а за првих осам месеци 2015. тај износ је био 1,4 милијарду. Тада су подаци НБС-а показивали да је највећи део трансфера био усмерен ка Холандији, а одмах иза ње је био Луксембург с 548 милиона евра, док је у оф-шор зону на Британским Девичанским острвима отишло 47 милиона евра.

Пре пет година на списку земаља у које је одливан новац из Србије биле су и Швајцарска, Кипар, Кајманска острва, Монако, Маршалска острва, Панама, а у НБС-у су прецизирали да је реч о одливу по основу текућих, капиталних и финансијских плаћања.

Процењивано је да у Србији послује више од 1.000 предузећа чији су оснивачи из најпознатијих оф-шор зона. Највише таквих фирми регистровано је на Кипру, а има их од Девичанских острва до Панаме: пре неколико година таквих фирми на Кипру било је 785, на Британским Девичанским осртвима 147, а на Сејшелима 19.

Економиста Драгован Милићевић направио је рачуницу по којој се сваке године из Србије у просеку изнесе 1,2 милијарда евра, уз оцену да се новац из Србије не одлива само по основу добити већ и по основу трансферних цена. Како је објаснио, стране компаније у Србији набављају материјал, опрему из иностранства и надувају своје цене да би смањиле профит у Србији. Други економисти пак имају рачуницу по којој је годишњи губитак српског буyета због изношења новаца у пореске рајеве и до три милијарде евра.


Анонимност приликом куповине других предузећа?

Мада нема универзалног одговора на питање зашто бизнисмени бирају пореске рајеве за оснивање предузећа, као један од могућих истиче се да је први и основни – сигурност пословања, лакше пословање и добијање кредита.

Има и оних бизнисмена који такву своју одлуку правдају већом флексибилношћу у располагању новцем, као и анонимношћу приликом куповине других предузећа. Стручњаци пак сматрају да су управо ти одговори и разлози зашто је пракса пословања у оф-шор компанијама толико раширена и зашто је користе многи, како светски бизнисмени, тако и наши.


И поменути подаци НБС-а показују, као и неколико година уназад, да Кипар више није најпожељнија оф-шор зона јер и тамо фирме морају да плаћају порез на добит. Већина власника оф-шор фирми зато је претходних година оснивала предузеће у другим земљама, и то најчешће у Холандији, где је порез на добит пет одсто.

Стално се понавља да оф-шор компаније јесу легалан начин пословања, али да су оне уједно и много јефтинији и лакши начин него што је то у земљама које не слове за пореске рајеве. Наиме, уз помоћ оф-шор зоне фирме легално избегавају плаћање пореза и друге препреке у пословању, у њима власници предузећа могу без икаквих ограничења подизати новац, трансферисати га на друге рачуне, куповати предузећа и трговати робом.

Уједно, стручњаци тврде да један од мотива за оснивање компанија у оф-шор зонама може бити и прикривање правног власника. Од почетка ове године Србија је добила нови регистар, који води Агенција за привредне регистре, а по њему ће до краја ове године власници или сувласници 28.168 предузећа – стране фирме и појединци – морати бити „разоткривени”. Тако ће се први пут у Србији знати прави и истинити, односно стварни подаци о страним власницима или сувласницима.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести