Фирме у Словенији разматрају дугорочно повећање рада од куће

ЉУБЉАНА: Већина компанија у Словенији разматра да дугорочно повећа удео рада од куће и након пандемије корона вируса, показало је истраживање које је спровела консултантска фирма "Kearney" у сарадњи са "AmCham" у Словенији.
onlajn, pixabay
Фото: Pixabey

Компаније су такође показале већи оптимизам него током првог таласа ковид-19 на пролеће, преноси СТА.

Истраживање, које је спроведено у септембру и октобру, показује да 96 одсто компанија обухваћених студијом размишља да повећа обим рада од куће и након пандемије.

У поређењу са истраживањем које је рађено у пролеће, компаније су показале већи оптимизам када је реч о прогнозама њиховог пословања. Аутори студије напомињу да је истраживање рађено пре проглашења епидемије и увођења мера карантина по други пут.

Компаније очекују просечан пад прихода за три одсто у овој години у поређењу са претходном, док је на пролеће прогнозиран пад од 15 одсто. Пројекције за пад запослености пале су са шест на три одсто, а за пад инвестиција са 13 на четири одсто. Аутори студије верују да су компаније обухваћене истраживањем у своје прогнозе урачунале могућност другог таласа пандемије.

Ковид-19 подстакао је менаџере да развију нове вештине за решавање изазова на тржишту, показало је истраживање.

Рад од куће показао се као позитивна мера за више од трећине компанија: 37 одсто је пријавило већу продуктивност радника, а 57 одсто повећано задовољство и мотивацију међу запосленима.

Међу компанијама обухваћеним истраживањем, 81 одсто се у потпуности слаже са тврдњом да ће повећати рад од куће и убудуће, што је за 31 одсто више него у пролеће. Са овом тврдњом делимично се слаже 12 одсто компанија, док 65 одсто очекује даље повећање дигиталних облика рада.

Пораст продаје путем интернета забележило је 82 одсто компанија обухваћеним истраживањем.

Студијом је обухваћено 48 компанија.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести