Фискални савет: Резање дефицита  и чврста контрола плата

БЕОГРАД: Ребалансом овогодишњег буџета предвиђен је рекордно висок дефицит, већи за око 40 одсто у односу на до сада највеће остварене дефиците из 2012. и 2014, тако да ће његово оштро смањење у наредној години представљати велики изазов, оцењује Фискални савет.
Fiskalni savet/Fonet/Aleksandar Levajkovic
Фото: Фонет/Александар Левајковић

Најважније сидро за фискалну стабилност у 2021. је чврста контрола плата у јавном сектору, наводи Фискални савет у оцени предлога ребаланса овогодишњег буџета и препорукама за фискалну политику у наредној години.

Сматра да контрола зарада у јавном сектору није само пресудна за стабилизацију јавних финансија у 2021, већ је и економски оправдана.

Пре свега, како тврде, издвајања из буџета за плате тренутно су неодрживо висока.

У 2021. свакако ће, сматра Фискални савет, доћи до смањења фискалног дефицита будући да се у наредној години не очекује, нити је могућ, нови пакет антикризних мера који би био толико издашан као у 2020. када је коштао буџет 6,6 одсто БДП-а.

"Међутим, достизање фискалног дефицита од око два одсто у 2021. и поред тога неће бити нимало лако, јер се у 2021. улази са структурним слабостима јавних финансија и повећаним обавезама буџета", кажу у Фискалном савету.

Предложеним ребалансом буџета за 2020. предвиђен је дефицит републичког буџета од 483 милијарди динара (8,8 одсто БДП-а), док је на нивоу опште државе планиран дефицит од 492 милијарди динара (8,9 одсто БДП-а).

Фискални савет наводи да компаративна анализа показује да ће дефицит Србије у 2020. бити и међу највећим у Централној и Источној Европи, где ће у просеку износити 7,5 одсто БДП-а.

Напомињу да огромно повећање фискалног дефицита у 2020. није само последица утицаја здравствене кризе на буџет већ и структурних слабости државе и нерационалних мера економске политике.

"Предложени ребаланс показује да је здравствена криза погодила буџет знатно више од очекивања па ће бити изазов да се јавне финансије поново ставе под контролу", сматра Фискални савет.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести