Француска има иновативна решења, српско тржиште има потенцијал

БЕОГРАД: Француска подржава своја предузећа на великим инфраструктурним пројектима у Србији и наставиће да промовише француску технологију и експертизу у Србији, али и да у Француској говори о потенцијалу српског тржишта, речено је данас на конференцији на тему "Innovating mobility" у Београду.
falkoni, Predsedništvo Srbije
Фото: Председништво Србије

Амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони рекао је да су француска предузећа лидери у области саобраћаја и мобилности и да има добрих решења, која се се показала таквим и у пракси.

"Француска има знање и уме све актере који су релевантни да повеже да заједно раде", рекао је Фалкони.

Он је додао да у тој земљи постоје и финансијске потпоре, односно јавне финансије које се дају, олакшице и кредити за предузећа која се баве истраживањима и за помоћ предузећима која се баве иновацијама.

Фалкони је додао да се нада да ће данашња конференција, коју су организовали Француско-српска привредна комора и Амбасада Француске, а чији је покровитељ компанија Аирбус, такође бити од користи француско-српским односима, како би се пронашла и применила иновативна решења, како у главном граду, тако и другим градовима у Србији.

Упитан о сарадњи две земље након посете француског председника Емануела Макрона Србији, он је рекао да је посета била велики подстицај односима две земље и да резултати, посебно у економској сфери, не могу да се осете за један дан.

"Можемо рећи да клима поверења која је одлична између наше две земље доприноси и развоју економских односа", рекао је амбасадор.

Додао је да, што се тиче развоја односа и унапређења, један део се односи на то што француске власти треба да учине и помогну предузећима која желе да буду присутна на овом тржисту, а други део је на властима у Србији у погледу спровођења неопходних реформи како би се побољшала инвестициона клима.

Амбасадор је приметио и да се становништво у градовима повећава и да је неопходно да се смање гасови са ефектом стаклене баште и више размишља о одрживом развоју.

Председник француско-српске привредне коморе Драгољуб Дамљановић рекао је да је организација ове конференције потврда да француска предузећа имају истинску стратегију одрживог развоја у Србији.

Она доносе своја умећа и знања, учествују у структурирању привреде, и сектора и доприносе локалним заједницама, као и бољем пласирању српске економије на светском плану, додао је.

Дамљановић је рекао да има најава за долазак француских компанија у Србију у области аутоиндустрије, иако већ многе фирме, попут Хачкинсона, Мишелина, у Србији већ послују.

Дамљановић је рекао да је привредна сарадња Србије и Француске боља из године у годину и да су француске фирме до сада инвестирале у Србију више од милијарду евра.

Запошљавају преко 20.000 радника а присутне су многим секторима- аутоиндустрија, ИТ, банкараски сектор, прехрамбени сектор.

Цезар Санчез Лопез из Аирбус-а изјавио је да ће све веће присуство те компаније у Србији и региону заједно са тренутним растом економије у свим земљама Југоисточне Европе донети изванредан развој комерцијалног, војног и цивилног тржиста.

Он је навео да та компанија сваке године три милијарди евра улаже у истраживање и развој и додао да авиосаобраћај покреће глобалну економију.

Број путника и летова, каже, повећава се из године у годину и зато би требало водити рачуна о смањењу штетних утицаја на животну средину.

На панелима у оквиру данашње конференције учествовали су представници предузећа Airbus, Renault, SSchneider Electric, Thales, Artelia, Streit Groupe, представници општина и градова из Француске и Србије.

Представљени су неки од иноватиовних модела за урбани развој који омогућавају побољшање квалитета живота у градовима уз смањење штетних утицаја на животну средину.

Након конференције одржани су Б2Б састанци.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести