Француска највећи извозник вина међу земљама ЕУ

ПАРИЗ: Француска је прошле године потврдила позицију највећег извозника вина међу земљама ЕУ, остављајући далеко иза себе Италију и Шпанију, показују подаци европске канцеларије за статистику, објављени поводом дана француског младог црвеног вина "божоле нуво", преноси портал Сеебиз.
grozdje vino
Фото: pixabay.com

У 2018. чланице ЕУ извезле су вино укупне вредности 22,7 милијарди евра.

Око половине је извезено у земље изван ЕУ, међу којима предњаче САД које су увезле вино у вредности од 3,8 милијарди евра.
Следе Швајцарска и Кина у које је из ЕУ прошле године извезено вино у вредности од по милијарду евра.

Европски извоз вина у Канаду достигао је вредност од 900 милиона евра, а међу значајним увозницима су били и Јапан и Хонг Конг који су увезли вино у вредности од по 800 милиона евра.

Француска је у 2018. извезла вино у земље изван ЕУ у вредности од 5,4 милијарди евра. На другом месту је Италија са 3,1 милијардом евра, а на трећем Шпанија са 1,2 милијарди еура вредним извозом вина изван ЕУ.

У 2018. години у ЕУ је продато око 15 милијарди литара вина, укључујући пенушаво вино, порто и грожђани мошт, из европске производње.

Највећи произвођачи били су Италија, Шпанија и Француска, а следе Португалија, Немачка и Мађарска.

Укупно су земље ЕУ прошле године увезле вино у вредности 13,4 милијарде евра, а међу државама чланицама ЕУ највећа увозница вина у 2018. била је Велика Британија, са вредношћу увоза вина изван ЕУ од 1,2 милијарди евра.

Следе Немачка са 300 милиона евра, затим Холандија и Француска са вредношћу увоза вина изван ЕУ од по 200 милиона евра.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести