Француска уводи порез „дигиталним дивовима“

ПАРИЗ: Француска је прва велика држава која је увела порез "дигиталним дивовима", упркос упозоравајућим порукама из Сједињених Америчких Држава које најављују истрагу због сумње да се намерно циљају америчке компаније, јер ће се на удару сасвим сигурно наћи Гугл, Амазон и Нетфликс.
internet, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Порез од три одсто на приходе од дигиталних услуга плаћаће компаније чији годишњи приходи у Француској премашују 25 милиона евра, односно 750 милиона евра на глобалном нивоу, преноси Хина.

Закон је данас усвојен у француском Сенату, а Доњи дом га је усвојио почетком јула и предвиђено је да се нова обавеза уводи ретроактивно од почетка 2019. године.

Циљ закона је да се "затворе рупе" у пореском систему, захваљујући којима поједини интернетски дивови плаћају занемариве порезе, упркос огромној добити.

Најава новог пореза разљутила је САД, које су најавиле истрагу и извештај са могућим контрамерама.

Француски министар привреде Бруно Ле Мер одбацио је америчку реакцију, додајући да се такви спорови не решавају "претњама".

Верујем да савезници могу и морају решавати спорна питања на другачији начин, а не претњама, рекао је Ле Мер уочи гласања.

Француска је суверена држава и сама одлучује о својим порезним механизмима и то ће чинити и у будућности, додао је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести