Француска: За подстицаје привреди 42 милијарде евра у буџету за 2021.

ПАРИЗ: Француска влада представила је данас предлог буџета за 2021. годину, којим се предвиђа убризгавање 42 милијарде евра подршке привреди изнуреној утицајем пандемије корона вируса.
francuska
Фото: Tanjug (flickr.com, ilustracija)

"Уверени смо да Француска може да се опорави и то брзо“, изјавио је министар финансија Бруно ле Мер након седнице владе, преноси агенција АП.

Процењује се да ће француска економија ове године пасти за 10 посто, што ће бити њена најдубља рецесија од Другог светског рата.

Раније овог месеца, центристичка влада француског председника Емануела Макрона представила је план опоравка од 100 милијарди евра, који је усмерен на стварање нових радних места и спасавање посрнулих предузећа.

"Намеравамо да до краја 2021. године поделимо 42 милијарде евра тих средстава, дакле готово половину од планираних 100 милијарди, како бисмо постигли брзе економске резултате“, рекао је Ле Мер.

Влада се нада економском расту од 8,0 посто следеће године, који ће бити подстакнут планом опоравка. Овај масиван план опоравка укључује средства за враћање производње медицинске опреме у француске фабрике, производњу енерегије из водоника, помоћ музејима и биоскопима, оспособљавање младих за послове 21. века и запошљавање додатних кадрова у заводима за незапослене.

Трошење новца за спасавање радних места и предузећа је `добра инвестиција`, констатовао је Ле Мер.

Очекује се да ће јавни дуг Француске порасти са прошлогодишњих за нешто мање од 100 процената бруто домаћег производа на 117,5 процената ове године, према владиним пројекцијама.

Ле Мер је обећао да ће дуг бити смањен кроз опоравак раста, смањење јавне потрошње и велике реформе, међу којима је и промена пензијског система земље.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести