Француски привредници: Србија важан и поуздан партнер

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се у Београду с делегацијом француских привредника МЕДЕФ који су истакли да им је Србија важан и поуздан партнер.
b
Фото: srbija.gov.rs

Како је саопштено из Владе Србије, Брнабић је оценила да тако бројна делегација МЕДЕФ-а, чије компаније послују у многим земљама света, али и на тржишту Србије, доказује њихову заинтересованост за улагање у Србију.

Премијерка Брнабић рекла је на састанку да су по својој вредности највећи француско-српски инвестициони пројекти сарадње Концесија аеродрома „Никола Тесла“ у Београду, Пројекат санације београдске депоније Винча и изградње постројења за прераду комуналног отпада и производњу топлотне или електричне енергије и Пројекат изградње метроа у Београду.

Према њеним речима, у овом тренутку две земље имају изузетно добру привредну и политичку сарадњу, најплодоноснију у последњих неколико година.

Представници француских компанија поручили су да је њихов долазак у Београд потврда визије коју имају у вези са Србијом и нагласили да им је Србија важан и поуздан партнер, а да резултати које показује у вакцинацији становништва против ковида 19, и упркос пандемији остварује значајан привредни раст, нешто што има моћ привлачења нових инвестиција.

Интерес Србије јесте да се наставе улагања и даљи развој трговинских односа са Француском, што подразумева раст размене и, пре свега, извоза, и повећана улагања у области инфраструктуре, енергетике, индустрије, ИТ, пољопривредне, речено је на састанку.

Посебан акценат са обе стране стављен је на сарадњу у области „зелене транзиције“, односно заштите животне средине и обновљивих извора енергије.

Током разговора наглашено је да су компаније из Француске заинтерсоване за сарадњу, не само када је реч о изградњи Београдског метроа, већ и других инфраструктурних и грађевинских објеката, а да посебну пажњу Србија привлачи у области истраживања и развоја.

Премијерка Брнабић је у том контексту потврдила да се Србија налази у врху свестких листа из те области и да су томе допринели разултати постигнути у научно-технолошким парковима у Београду, Нишу и Чачку.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести