Фриленсери траже лекс специјалис и измену Закона о раду

БЕОГРАД: Удружење радника на интернету затражило је данас да се донесе нека врста лекс специјалиста како би се изашло из садашњих проблема око опорезивања фриленсера, као и измену Закона о раду из кога је самозапошљавање избачено 2014. године, а како би боље дефинисао статус фриленсера.
kompjuter frilenser
Фото: pixabay.com

То је рекла Катарина Павловић из Удружења радника на интернету током вебинара на тему како искористити потенцијал ИТ паушалаца, фриленсера и радника на интернету.

Поновила је да ти људи желе да плаћају порез и доприносе, али да се о томе мора разговорати, као и да на те разговоре с властима чекају више од два месеца.

"Желимо да плаћамо пореза и доприносе, али након што нам се регулише порески и радноправни статус. Недопустиво је ово утеривање страха у кости многима. Бројни фриленсери који нам се јављају су у стању очаја", рекла је она.

Она је нагласила да се неће допустити политизација овог питања, као ни сутрашњих протеста.

Представници Удружења радника на интернету, Удружења паушалаца и предузетника и Друштва за инфоматику Србије истакли су, на вебинару, да би било добро да надлежни што пре прихвате разговор како би дошло до рационалног решења.

Представник Удружења паушалаца Младен Милосављевић указао је да је проблем шири од питања фриленсера, пошто Србија има застарео порески систем који омета људе да уђу у пословни однос.

Као што субвенционише стране компаније, држава би требало да субвенционише део пореза и доприноса и за фриленсере, посебно за оне који као професори језика успеју да зараде 300 евра месечно, рекао је он.

Представници Друштва информатичара Србије подржали су, како су рекли, угрожене колеге и начелно њихове захтеве.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести