ФСС: Дефицит фискално одговоран, плате неоправдано повећане

БЕОГРАД: Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић изјавио је данас, на седници Одбора за финансије, да је предвиђени дефицит од 0,5 одсто БДП-а за 2019. годину фискално одговоран и додао да ће са таквим дефитицом бити могуће даље смањивање јавног дуга.
pavle petrovic
Фото: Tanjug (D.Petrović, arhiva)

"Дефицит од 29 милијарди динара одговара привреди Србије, јер ће бити могуће даље смањивање јавног дуга у односну на БДП за око 2,5 процентна поена, што значи да ће са садашњих 54 одсто, пасти на око 51 одсто", рекао је Петровић.Како каже, такав дефицит је одржив, јер су јавне финансије од 2017. године уравнотежене, односно приходи и расходи су практично изједначени и то као резултат трајних фактора, а не једнократних прихода.

"Очекујемо да ће се овај минимални дефицит остварити уз неке минималне осцилације, можда ће бити и нешто бољи резултат. То је наставак добре праксе која је започета доласком ММФ-а, да се приходи и расходи конзервативно и реалистично планирају", рекао је Петровић.С друге стране, Фискални савет Србије недостатке види у томе што буџет није у довољној мери окренут подстицању привредног раста, који је, како каже, основни проблем привреде Србије упркос томе што ће у 2018. години бити преко четири одсто.

Он је додао да раст у Србији значајно заостаје са нама упоредивим земљама централне и источне Европе."Када погледате последњих пет година, привреда Србије је кумулативно порасла за 10 одсто, упоредиве земље су порасле за 20 одсто. То се одмах одржава и на животни стандард, тако да су земље као што су Румунија, Бугарска или Мађарска већ значајно искочиле са животним стандардом у односу на Србију", објаснио је Петровић.

Он је истакао да је то био разлог да се буџет за 2019. годину употреби тако да буде снажан подстицај привредном расту, а према оцени ФС С, он је то делимично успео.Каже да је тачно да су капитална улагања повећана са 3,6 на 4 одсто БДП-а, али је, сматра, проблем структура јавних инвестиција.

"Највећи део је отишао за набавку опреме за војску и полицију, и то се дешава другу годину заредом", рекао је он.Председник Фискалног савета Србије каже да су нето плате у јавном сектору неоправдано повећане и објаснио да се оне од следеће годиен повећавају за девет одсто, док се у приватном сектору очекује повећање од пет одсто.

"Раст плата у приватном сектиру одређује тржиште и продуктивност рада, оне су објектвно одређене, стога неоправдано је да се скоро дупло више повећа плата у јавном сектору", оценио је Петровић.Петровић истиче да је обим предвиђен за пензије у складу са растом БДП-а и то је, како каже, одрживо, међутим, сматра да би требало да се укину промене закона о ПИО из октобра, и да се поново пређе на систем индексирања према инфлацији и стопи раста.

Када је реч о платним разредима, Петровић каже да с једне стране треба похвалити владу и министарство финансија, јер су покушали да реше то питање, али се показало да то није могло да се уради до 2019. године.

Он је поручио да би већ од почетка следеће године требало систематски да се приђе том проблему.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести