Гас за Србију можда буде и мање од 450 долара

Протеклих недеља цене практично свих енергената у Европи иду навише, па је то случај и с ценом природног гаса. Сада 1.000 кубних метара овог енетргента кошта чак и до 1.200 долара, а цена природног гаса почела је да расте још током лета.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

У августу је цена за 1.000 кубика достигла износ од око 600 долара, а од тада је за ту количину потребно дупло више новца.

Све то време промене цене кубика у нашој земљи нема, односно грађани Србије и даље кубни метар овог енегргента плаћају као и до сада. Ипак, с великом извесношћу може се рећи да ће цена ускоро бити виша, а колика ће та промена бити и колико ће природни гас за нашу земљу коштати од наредне године требало би да буде познато након разговора председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина, који ће се следеће недеље срести у Москви.

Иако се цена не зна, оквирно би могла бити око 450 долара за 1.000 кубика, а како је недавно рекао генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић, након разговора два председника, Србија би могла очекивати цену гаса која ће бити повољнија од 450 долара за 1.000 кубних метара.

Берзанска цена гаса 1.200 долара

Дакле, за сада потрошачи природног гаса у Србији не би требало да очекују промену цене кубика, па ни промену висине трошкова грејања током грејне сезоне, а да промене цене за Србију, упркос значајном поскупљењу, неће бити, Бајатовић је поновио неколико пута. Иначе, садашња цена природног гаса у Србији није се мењала већ неколико година и темељи се на цени овог енергента од 260 долара за 1.000 кубика. То значи да они који за грејање користе природни гас већ неколико година за исту потрошњу имају и исте трошкове јер кубни метар гаса кошта око 40 динара. Наравно, цене нису исте у целој Србији и разликују се у зависности од дистрибутера, па су негде нешто мало више, а негде нешто мало мање од тог износа.

По речима председника Скупштине удружења за гас Србије Војислава Вулетића, после разговора председника Србије и Русије знаће се више о томе колико ће коштати природни гас за Србију.

- Србија с компанијом “Гаспром” потписује догорочан уговор и уговорене количине се редовно испоручују, а иако се још не зна колико ће коштати природни гас за нашу земљу од наредне године, може се рећи да је цена од око 450 долара за 1.000 кубика реална - каже Вулетић. - Цена гаса се формира на основу нафтне формуле и будући да је цена нафте ове године ишла навише и с око 55 долара за барел поскупела на око 80 долара, требало би очекивати да природни гас поскупи.


У Банатском Двору довољно

Годишња потрошња гаса у Европи је велика и достиже 550 милијарди кубних метара. На овом тржишту је природни гас увек потребан, а да би цена у Европи могла бити тако знатно виша него прошле године указано је још половином августа. Наиме, тада су стручњаци истицали да складишта гаса у Европи нису довољно попуњена, да је ризик да се уђе у зимску сезону с ниским нивоом залиха реалан и да ће то утицати на раст цене овог енергента

У Србији се годишње потроши око 2,3 милијарде природног гаса, а у подземном складишта у Бантском Двору овог енергента има довољно. Капацитет овог сладишта је око 500.000.000 кубних метара, а годишње се из њега извуче између 250.000.000 и 300.000.000 кубика.


Он указује да је последица значајног повећања цене гаса у Европи на око 1.200 долара за 1.000 кубика то што они којима је овај енергент потребан нису на време резервисали/уговорили потребне количине и који су рачунали да ће им овај енергент стићи из неких других извора, а не из Русије.

- То је и разлог што је сада на тржишту у Европи природни гас све скупљи. Државе које размишљају на време - с испоручиоцем природног гаса “Гаспромом” имају догорочне уговоре, а пример за то је и Мађарска, која је потписала уговор за наредних 15 година - каже Вулетић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести