Гаспром исплатио дуг украјинском Нафтогасу 2,9 милијарди долара

МОСКВА: Гаспром је исплатио украјинском Нафтогасу 2,9 милијарди долара на основу одлуке Стокхолмског суда, саопштио је данас представник руског гасног гиганта.
gasprom
Фото: Ilustracija

Према његовим речима, дуг је исплаћен у року који је предвиђен протоколом потписаним 20. децембра у Минску, јавља Спутњик.

Према том протоколу, поред исплате дуга, компаније су се договориле и да буду повучене све тужбе које нису решене.

Нафтогас је касније потврдио да је добио од Гаспрома 2,9 милијарди долара.

"Нафтогас потврђује да је примио од Гаспрома 2,91 милијарди долара компензације у складу са одлуком Стокхолмског суда из 2018. године“, наводи се на Твитер налогу украјинске компаније.

У саопштењу украјинске компаније се истиче да је "на основу решења спорова о транзиту, Гаспром укупно исплатио Нафтогасу пет милијарди долара“.

Министар енергетике Русије Александар Новак је саопштио јутрос да ће Москва и Кијев од 1. јануара поништити сва узајамна потраживања у вези с гасом.

Протоколом из Минска је осигуран наставак транзита гаса кроз Украјину у наредних пет година, а украјински Нафтогас ће имати улогу агента Гаспрома када је у питању организација транзита гаса и преузеће све ризике које носи прелазни период, додаје се у информацији Спутњика.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести