Гаспромова цена гаса за Републику Српску повећана за 14,6%

БАЊАЛУКА: Цена гаса који Република Српска купује од руског Гаспрома повећана је од априла за око 15 одсто.
gasprom Tanjug/AP
Фото: Танјуг/АП

„Уговором који је потписан још 2015. утврдили смо начин израчуна цене гаса према нафтној формули. С обзиром на кретање цена нафте на берзи, дошло је до повећања цена за април и мај у односу на први квартал за 14,6 одсто. То ја апсолутно у складу са нафтном формулом и уговором који је на снази", рекао је директор предузећа „ГАС Рес“ Љубо Гламочић за портал capital.ba.

Он је навео да Република Српска има потписан уговор са Гаспромом до краја маја, те да би након првомајских празника требало да преговарају о новом уговору с руском компанијом.

Каже да је незахвално прогнозирати какве ће цене бити у наредном периоду.

„Ми смо припремили свој предлог и доставићемо га Гаспрому, а њиме смо предвидели продужење уговора до почетка нове гасне године, односно до 1. октобра под истим условима. То значи да се цена и даље утврђује на бази нафтне формуле, а каква ће она бити, то заиста у овом тренутку не можемо рећи“, рекао је Гламочић.

Према његвоим речима, Република Српска месечно троши око четири милиона кубика гаса.

Директорка сарајевског Енергоинвеста Бисера Хаџиаљевић је изјавила недавно да је то предузеће добило понуду од Гаспрома према којој је цена гаса од априла повећана за 21,7 одсто за наредни кварта, подсећа се у тексту.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести