Гастарбајтери у Србији Кинези, Руси, Турци, Немци...

Привредна комора Србије, у сарадњи с Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Националном службом за запошљавање, организовала је стручни скуп „Представљање Закона о изменама и допунама Закона о запошљавању”, на којем је више од 60 послодаваца који запошљавају странце у Србији упознато с новинама које су измене донеле, као и с допунама које су од 27. децембра прошле године, ступиле на снагу.
d
Фото: Илустрација

По речима руководиоца Групе за управне и управно-надзорне послове у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сање Гаврановић, од почетка примене Закона о запошљавању странаца, односно 4. децембра 2014. године, до краја прошле године издато је 21.397 дозвола за рад, док их је у прва два месеца ове године издато 1.208, рачунајући нове, али и продужене.

Из Националне службе за запошљавање нашем листу је речено да је од укупно 21.397 радних дозвола издатих странцима од 4. децембра 2014. до 31. децембра прошле године, било 5.989 жена. Од тог броја, у Војводини је издато 3.745 тих дозвола, од чега 1.021 за жене.

1.685 дозвола за рад издато ове године

У НСЗ-у нам је речено и да највише послодавца који запошљавају странце има у производним делатностима: производња кукичаних и плетених чарапа, одеће, тканине, производа од бетона намењених грађевинарству, фармацеутских препарата, пива, рачунског програмирања, хотела, осигурања, а у мањем проценту трговине.

3.745 радних дозвола странцима у Војводини

Највећи број странаца које запошљавају послодавци из Србије су држављани Кине, Русије, Македоније, Италије, Грчке, Словеније, Турске, БиХ, Немачке и Црне Горе, речено нам је у НСЗ-у. Међутим, по подацима које смо добили, током прошле године у Србији су радили и држављани Велике Британије, Француске, Шпаније, Чешке, Белгије, Норвешке, Јапана, Либана, Швајцарске, Финске, Исланда, Албаније, Кубе, Тајланда, Бразила, Молдавије, Шведске, Јордана, Канаде, Данске, Ирске, САД. Радне дозволе за рад у Србији прошле године добијали су и држављани Непала, Јамајке, Сенегала, Сингапура, Гвинеје Бисао, Костарике, Шри Ланке, Чилеа и других држава.

Од почетка године до 21. марта страним држављанима, по подацима које смо добили од НСЗ-а, издато је 1.685 дозвола за рад странцима, од чега је 481 жена. Од тог броја, у прва три месеца у Војводини дозволу је добило 302 странца, међу којима је 97 жена.


У Војводини највише радних дозвола странцима у Новом Саду

По подацима НСЗ-а које смо добили, у Војводини је у првих осам месеци прошле године највише дозвола издато у филијали Нови Сад – 447, затим филијали Сремска Митровица – 105, филијалама Суботица и  Зрењанин – по 77, филијали Кикинда – 35,  филијали Сомбор – 34, филијали Панчево – 19 и филијали Вршац четири.


По подацима Националне службе за запошљавање, током 2016. године  укупно је издато 7.340 дозвола за рад страним држављанима. Од тог броја 981 је лична радна дозвола, 512 за кретање у оквиру привредног друштва, пет за независне професионалце, 2.153 за самозапошљавање, 538 за упућена лица и 3.151 радна дозвола за запошљавање. У првих осам месеци 2017. године издато је 4.139 дозвола за рад странцима у Србији, и то 614 личних радних дозвола, 295 за кретање у оквиру привредног друштва, пет за независне професионалце, 1.316 за самозапошљавање, 249 за упућена лица и 1.840 за запошљавање.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести