Газде не смеју да узму део минималца радницима

После навода у неким медијима да поједини послодавци у Србији траже од радника да им, на име пореза и доприноса, уступе део новца од минималца који им је обезбедила држава, у Министарству финансија кажу да новац добијен по основу директних давања послодавци могу само да исплате на текуће рачуне запослених, а у Савезу самосталних синдиката наводе да им се нико од радника није жалио на такве случајеве, али позива државу да појача контролу.
radovi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Уредба не предвиђа могућност да послодавци задрже део новца добијеног по основу директних давања на име плаћања пореза и доприноса на зараде запослених, речено је Танјугу у Министарству финансија.

Небојша Атанацковић из Удружења послодаваца Србије (УПС), коментаришући наводе да су поједини послодавци од исплаћеног минималца од 30.367 динара тражили да им запослени врате 18. 000 динара на име пореза и доприноса, каже за Танјуг да, по логици, послодавацу после исплате минималаца радницима остаје обавеза да плати доприносе, који износе готово 20.000 динара по раднику.

Подсетио је на то да је УПС тражио да држава послодавцима опрости те доприносе и да их она плати фондовима, али да је то вероватно био сувише велики залогај за Министартсво финасија и државу, и навео да у том случају не би било дилема.

Има толико различитих субјеката, тешко је рећи да ли је то можда већ био неки претходни договор (Небојша Атанацковић)

Он је рекао да су се УПС обраћали многи послодавци јер су израчунали да им се више исплати да отпусте запослене па их касније, када крену да раде, поново запосле него да им остане дуг за плаћање доприноса, али да су онда почели да рачунају да им се ипак исплати да не раскидају радне односе.

Каже да се као Удружење привредника залажу за интересе привреде која треба да функционише и опстаје, и да увек пледирају на то да се послодавци и запослени договоре у обостраном интересу.

– Има толико различитих субјеката, тешко је рећи да ли је то можда већ био неки претходни договор, да ли је то био договор послодавца који је рекао запосленом „Ја ћу да те отпустим, или ако те не оптустим, даћу ти само део или ћу узети део колико ме кошташ“ – рекао је Атанацковић.

Навео је да је у АПР-у регистровано око 400.000 привредних субјеката, да неки нису радили, неки су имали смањени обим посла, док су поједини имали веома много посла, као што су они који баве снабдевањем намирницама.


Скенирати изводе уплата

Душко Вуковић каже да би та додатна контрола подразумевала да држава тражи од послодаваца да јој пошаљу скениране изводе уплата минималаца на рачуне радника.

Наводи да су неки послодавци сигурно друштвено неодговорни и злоупотребаљавају ситуацију и да су се тако понашали и раније, али да то мора да буде санкцинисано.

– Држава треба да заиста санкционише све послодавце који злоупотребљавају нешто што је добар потез, а то је да се у овим тешким временима радницима обезбеди зарада – каже Вуковић, и наводи да би у томе помогао и притисак јавности.


Он оцењује да су мере које је предузела Влада Србије врло добре.

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић каже за Танјуг да немају увид у тачност навода да послодавци траже део новца од радника, али да, у случају да се то деси, препоручује запосленима да то не раде и да пријаве такве евентуалне злоупотребе министарствима финасија и рада и синдикату.

– Порука Министарству финансија и инспекторима је да направе неку врсту контроле предузећа и послодаваца којима је држава дала помоћ да би им они дали повратну информацију о томе да су са специјалног ковид-рачуна исплатили минималац радницима – навео је Вуковић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести