Генерални директор НИС-а: Ово је за нас година стабилизације

БЕОГРАД: Нето добит НИС-а у првој половини ове године износила је више од шест милијарди динара, што је знатно бољи резултат од прошлогодишњег, каже генерални директор те компаније Кирил Тјурдењев.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

Он је за "Политику" рекао да је НИС наставио са програмом мера за повећање оперативне ефикасности и смањење трошкова, због чега је 2021. година, истиче, за НИС била година стабилизације.

ЕБИТДА или профит пре плаћене камате, пореза на добит и амортизације износи 22,2 милијарде динара, што је, каже Тјурдењев, повећање од готово 10 пута у поређењу са истим периодом 2020. године.

Тјурдењев наводи да су два фактора допринела бољим резултатима, с једне стране раст цена нафте и опоравак потражње, а са друге мере које је НИС предузео како би унапредио ефикасност и смањио трошкове.

Како каже, основна су три правца улагања.

У области истраживања и производње нафте и гаса пре свега циљ нам је да произведемо планиране количине. У рафинерији нафте Панчево припремамо се за процес модернизације постројења за каталитички крекинг, што ће повећати нашу конкурентност када је реч о производњи компоненти за моторна горива и сировина за петрохемију. Трећи основни правац улагања је модернизација и развој наше малопродајне мреже, указао је Тјурдењев.

Он је рекао да је у плану да се у овој години приведе крају изградња четири нове и реконструкција шест старих бензинских станица у Србији.

НИС је један од највећих буџетских давалаца у Србији, а у српски буџет се кроз плаћене порезе просечно годишње уплаћује више од 1,1 милијарде евра или око 15,3 одсто укупних пореских прихода буџета Србије на годишњем нивоу, навео је Тјурдењев.

Гернерални директор НИС-а каже да се сада ради на разради нафтног налазишта у западном делу Румуније и да су прве количине нафте која је тамо произведена, испоручене рафинерији Панчево.

До сада смо на осам нафтних и гасних поља у Србији реализовали програм когенерације, односно изградње малих електрана у којима се производи електрична енергија, навео је Тјурдењев.

НИС је том сегменту присутан на тржисту Србије, Босне и Херцеговине, Румуније и Бугарске, а тргује и на границама са Мађарском, Хрватском, Словенијом, Северном Македонијом и Црном Гором.

У овом тренутку сарађује са 12 локалних заједница и у 2021. години за реализацију еколошких пројеката НИС је издвојио 107,5 милиона динара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести