Горење затвара фабрику у Зајечару, преговори о томе шта даље

БЕОГРАД: Две године након доношења одлуке да пословање фокусира на снажно развијање основне делатности, а то је - производња кућних апарата и постепени излазак из осталих производних делатности, менаџмент Горења донео је одлуку да затвори зајечарску фабрику за производњу санитарне опреме Горење хоум.
g
Фото: Youtube Printscreen

Фабрика, како наводе из компаније Горење, већ дуже послује са значајним губицима.

Менаџмент Горења интензивно преговара са два потенцијална партнера који би изнајмили или купили простор и капацитете за производњу и омогућили поновно запошљавање радника у зајечарској фабрици у што краћем року.

„Очекујемо да би ти преговори могли да буду окончани веома брзо. Оба заинтересована партнера имају намеру да шире делатност, па би у овој фабрици посао могло да нађе и више радника него што их ми у овом тренутку имамо. Реч је иначе о можда и најбољем тиму запослених који Горење Група има, и зато је одлука о повлачењу из производње за нас била веома тешка“, навео је директор Горење хоум Зајечар Владо Кребс.

Он је додао да одлука о обустављању производње нема везе са актуелном пандемијом.

"Она је резултат значајних губитака које ова фабрика има, као и стратешке одлуке Горења да се фокусира на основну делатност производње кућних апарата, и да се повуче из свих осталих, попут производње санитарних уређаја", објасњава.

У разговору са представницима репрезентативног синдиката постигнут је договор о свим битним елементима окончања уговора о раду и отпремнинама за 102 запослена у зајечарској фабрици.

Горење хоум у Зајечару почело је са радом 2011. године када је купило компанију Порцелан. Главни портфолио у последње две године чинили су производња судопера, умиваоника и санитарне опреме.

И поред инвестиција од преко 10 милиона евра уложених опрему и инфраструктуру у претходних девет година, ова фабрика није успела да обезбеди одрживост пословања.

Фабрика у Ваљеву остаје центар производње расхладних уређаја Хајсенс Горење за Европу, и у њој је у наредном периоду планирано повећање обима производње и проширивање капацитета.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести