Грађани банкама сада дужни више од 10,5 милијарди евра

Од априла до априла, због корона кризе, порасла је кредитна задуженост грађана и привреде банкама и то двоцифрено.
Kredit/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Укупни дуг по банкарским кредитима у Србији на крају априла износио је 2.958 милијарди динара или око 25 милијарди евра и био је за 12,2 посто већи него годину дана раније. При том је тај дуг за месец дана увећан за 1,4 посто, наводи се у извештају Кредитног бироа Удружења банака Србије.

Грађани по кредитима дугују 1.233 милијарде динара, што је нешто нешто мало мање од 10,5 милијарди евра. Структура зајмова становништва је, такође, занимљива јер је видљиво да су грађани више новаца у банкама узимали “у кешу” него да би купили кров над главом.

Тако су од укупне суме кредита које су подигли грађани, 573 милијарде динара или око 4,8 милијарди евра, готовински кредити. С друге стране, 497 милијарди динара или око 4,2 милијарди евра су стамбени кредити и зајмови за адаптације. Удружење наводи и да тренутно у Србији има 139.540 стамбених зајмова.

14,2 процента порасли дугови становништва за годину дана

Кредитно задужење становништа за годину дана увећано је за 14,2 процента, а у односу на претходни месец за 1,1 посто, показују подаци Кредитног бироа Удружења банака Србије.

За годину дана раст преко четвртине забележили су потрошачки кредити становништва, а крајем априла их је 17,5 милијарди динара.

Пољопривредни кредити су, такође, порасли од априла до априла и то са 70 милијарди динара на 76,.8 милијатрди, што је раст за 9,7 одсто. Гледано у еврима, пољопривредни кредити су достигли 650 милиона евра.

60.000 картица у доцњи

Кашњење у отплати банкарских кредита је три посто, и више му са по 3,5 процената доприносе правна лица и предузетници, него грађани чије кашњење износи 2,2 процента.

У односу на ситуацију од пре годину дана, кашњење је мање за 0,7 посто, а у односу на прошли месец за 0,1 посто.

Крајем априла, међу становницима Србије било је 5,4 милиона корисника, који су имали укупно више од 7,8 милиона текућих рачуна.


Предузетницима раст 22 одсто

Предузећа и предузетници током претходних 12 месеци процентуално су се мање задужили од становништва.

Тако правна лица по кредитима укупно дугују 1.660 милијарди динара, што је око 14 милијарди евра. Ова задуженост је  увећање од 10,5 одсто за годину дана.

Предузетници сада укупно имају 64,9 милијарди динара зајмова то јест око 558 милиона евра , односно 22 посто више него пре годину дана. процентуално гледана преузетници су се и највише задужили током претходних 365 дана.


За годину дана број текућих рачуна већи је за пет, а број корисника за 4,6 процената.

Износ дозвољеног прекорачења био је 43,4 милијарде динара, што је за 7,2 посто мање него пре годину дана, а мањи је број и текућих рачуна у доцњи.

У овом периоду број кредитних картица у доцњи, то јест број грађана који на време не покривају дозвољене минусе за подигнути новац или купљену робу преко картица, био је готово 60.000, што је за 12,4 посто више него годину дана раније, наводи се у извештају Кредитног бироа Удружења банака Србије.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести