Грађани неће плаћати трошкове одржавања бројила

БЕОГРАД: ЕПС Дистрибуција је као оператор дистрибутивног система у Србији, у складу са Законом о енергетици, дужна да од корисника преузме мерне уређаје, јер су они по истом закону део дистрибутивне електроенергетске мреже.
brojila/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Овако у ЕПС Дистрибуцији објашњавају зашто ово предузеће преузима од грађана мерне уређаје и додају да ће они и убудуће, као што је и до сада рађено, сукцесивно бити замењивани савременијим.

Када је реч о могућим последицама по кориснике који не потпишу уговор о преузимању, у ЕПС Дистрибуцији за Танјуг објашњавају, да ће они остати одговорни за функционалну исправност и одржавање мерних уређаја, ормана, водова, инсталације и опреме у мерно разводном орману.

То у пракси значи да ће сносити све будуће трошкове одржавања као и трошкове замене дотрајале опреме која не испуњава техничке прописе.

Објашњавају да је циљ преузимања бројила обједињавање комплетне електродистрибутивне мреже у надлежности оператора дистрибутивног система и самим тим растерећење корисника од будућих трошкова одржавања.

Власништво над унутрашњим инсталацијама се неће мењати, па ће оне и даље припадати корисницима, односно власницима објеката, који су одговорни и за одржавање њихове исправности.

Питање чији су мерни уређаји је важно и код промене снабдевача струјом, јер када је оператер дистрибутивног система власник мерног уређаја, у случају промене снабдевача корисници немају никаквих трошкова.

Наиме, сви снабдевачи струјом у нашој земљи морају да користе дистрибутивну мрежу оператора дистрибутивног система ЕПС Дистрибуције, а део дистрибутивне мреже је и мерни уређај, тако да промена снабдевача не доводи до било каквих нових трошкова везаних за мерни уређај.

Иначе је, наводе из овог предузећа, потребно разликовати појмове дистрибуција и снабдевање електричном енергијом, јер је реч о два одвојена, различита процеса.

Тако је тржиште електричне енергије у Србији отворено и на њему постоји више снабдевача, али напајање струјом иде преко јединственог дистрибутера, односно оператора дистрибутивног система, као и свуда у свету.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести