Грађани већ спремили купаће костиме за брчкање у мору

НОВИ САД: Након вести да ће Грчка отворити границе за туристе из Србије, у туристичким агенцијама телефони не престају да звоне и грађани се већ распитују за програм путовања за летовање у тој земљу, тврде представници туристичких агенција.
more letovanje
Фото: pixabay.com

Интересовање за одлазак у Грчку нагло је појачано, потврђују и у новосадским туристичким агенцијама.

- Откако је вест објављена, људи се интересују, већина оних који од прошле године имају потврде о заменским путовањима, те желе што пре то да искористе – наводи Јелена Црвени из агенције „Маестрал Нови Сад“. – Турска је, такође, актуелна, с обзиром на могућност укидања ПЦР теста, мада још не постоје поуздане информације да ли ће тако и бити. У сваком случају, продаја аранжмана је почела. Од августа прошле године спремамо понуде за Египат и Дубаи, а имамо и Црну Гору.

Потврда о великом броју позива у односу на претходне месеце затишја стиже и из новосадске агенције “Фантаст Турист”.

- Људи зову и питају кад ћемо почети да спремамо понуде за Грчку, а велико је интресовање и за Египат, Турску и Албанију – наглашава Зоран Сердар из “Фантаст Туриста”. – Многи су прошле године уплатили летовање у Грчкој и то сад желе да искористе. Очекујем да ће број посета Грчкој овог лета бити за 30 одсто већи у односу на 2019. годину, која је била најбоља на макро и микро нивоу. Полако ћемо да постављамо аранжмане и за Црну Гору и очекујемо интересовање, с обзиром на податак о томе да није потребан ПЦР тест, и претпостављам да ће регион у том случају генерално бити популаран.

Директор туристичке агенције „Вива Травел“ Јелена Милановић рекла је за Тањуг да ове године свакако очекују боље пословање због појаве вакцина и масовне вакцинације грађана у нашој земљи, а сада, нарочито, због отварања Грчке. Истиче и то да очекује да ће ове године агенције моћи да реализују заменске ваучере, који су прошле године дозвољени нашим грађанима.

"Од момента када је почео састанак наше министарке са министром туризма Грчке, ми не можемо да постигнемо да се јавимо на телефоне. Ми до сада нисмо смели да објавимо програме за Грчку, док није званично објављено да ће границе бити отворене, тако да ће се сада понуда за Грчку видети на сајту", каже Милановић.

Наводи да су грађани веома заинтересовани за Грчку.

Поред Грчке, додаје она, у понуди ће грађанима Србије за летовање бити отворене Хрватска, Црна Гора, БиХ, Албанија, Египат, Турска и Тунис.

Милановић напомиње да су од ове године у њиховој агенцији у понуди Црна Гора и Албанија, јер још није познато шта ће бити са Италијом и Шпанијом, а желели су да путницима понуде што више дестинација.


Понуда све већа

Туристичке агенције у Србији на својим сајтовима у понуди за летовање имају земље из региона, али и Египат, Тунис, Турску, као и поједине егзотичне дестинације.

Међутим, сада се очекује да ће ажурирати своје сајтове са понудама у Грчкој.


"Сада знамо шта сигурно може, а чекамо Италију и Шпанију", рекла је Милановић.

Представник „Контики Травел“ Андреј Тодоровић истиче да је посета грчког министра Хариса Теохариса обрадовала све запослене у његовој агенцији, а, уверен је, и све запослене у другим агенцијама на српском туристичком тржишту.

"Искрено се надамо да ће ова туристичка сезона, бар што се тиче најомиљеније туристичке дестинације кад је реч о нашим туристима, бити много боља него што је то била претходна година", рекао је Тодоровић.

Подсећа да су српски туристи прошле године могли на грчком приморју да проведу само 15 дана. Каже да су све ово време били у комуникацији са путницима који су имали уплаћене аранжмане за прошлу годину, а да од јутрос интензивније звоне телефони и да се путници распитују за Грчку.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести