Грађански водич кроз буџет

Министарство финансија поставило је на свој сајт Грађански водич кроз буџет Србије, чији је циљ, како се наводи, да допринесе већем разумевању буџетског процеса, као и одлука којима се то министарство водило при састављању буџета.
budžet/pexels.com
Фото: pexels.com/budžet

У документу су представљени основни економски појмови, шта све чини буџет, ко су корисници буџета и друго.

Приоритет Министарства финансија је, наводи се, стабилност јавних финансија кроз примену јасног плана усклађивања буџетских прихода и примања и расхода и издатака те је за успешно управљање јавним финансијама, додају, неопходна велика буџетска дисциплина и одговорност.

„Сходно томе, уверени смо да свеобухватнија јавна дебата о правцу у којем се креће наша земља и приоритетима у јавној потрошњи може значајно допринети економском расту и развоју на дуги рок”, наводи се у Водичу. Између осталих података, наведено је да ће у 2020. години Влада утрошити за социјалну заштиту 124,9 милијарде динара, за субвенције у пољопривреди 41 милијарду, за капиталне издатке 198,8 милијарди, општинама и градовима иде 33,3 милијарде динара, Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање 157,6 милијарди, за Републички фонд за здравствено осигурање 22,9 милијарде, за расходе за отплату камата 111,4 милијарди динара...

У документу су представљени основни економски појмови, шта све чини буџет, ко су корисници буџета

У документу је наведено и да ће Влада морати на домаћем и међународном финансијском тржишту да се задужи за 20,2 милијарди динара за покриће дефицита, као и за отплату главнице домаћим и страним кредиторима.

Трошкови сервисирања дуга састоје се од расхода за отплату камата, који износе 111,4 милијарди динара, и издатка за отплату главнице домаћим и страним кредиторима и отплату главнице по гаранцијама у износу од 581,2 милијарду динара.

Д. У.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести