Градиће се бициклистичка стаза од Новог Сада до Београда

НОВИ САД: Изградња бициклистичке стазе Нови Сад - Београд дуж државног пута 100 требало би да почне наредне године, каже за "Дневник" покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић.
biciklisti
Фото: Dnevnik (arhiva)

Како је навео, ово је највећи пројекат у области израде пројектно-техничке документације за изградњу бицклистичке инфраструктуре који Секретаријат за привреду и туризам ради заједно са Министарством трговине, туризма и телекомуникација.

Мислим да ће већ у фебруару или марту моћи да се распише тендер за градњу и да почне извођење грађевинских радова. То ће бити двосмерна стаза пуног профила, са вертикалном и хоризонталном сигнализацијом. Намера нам је да је дигитализујемо са wi-fi станицама, пунктовима за електро бицикле и сличне ствари, поставићемо разне врсте сензора и мислим да ћемо направити нешто заиста за понос. То ће не само довести до нове туристичке тражње, него ће повезати локалне самоуправе и омогућити свакодневну комуникацију и циркулацију људи и наравно довести до повећања њихове безбедности, нагласио је Ђоковић.

Фото: Dnevnik (arhiva)

По његовим речима, изградња бициклистичке стазе налази се у нацрту републичког буџета за наредну годину, јер ће изградњу финансирати држава.

Чекамо да републичка скупштина усвоји буџет, али ми идемо у корак с тим као Покрајина. Урађено је 90 одсто пројектно-техничке документације заједно са Заводом за урбанизам Војводине, ради се и план подручја посебне намене, тако да ћемо бити спремни када Република крене у градњу, каже Иван Ђоковић.

Покрајински секретар за привреду и туризам истиче да секретаријат "свакодневно ради на унапређењу бицклистичке инфраструктуре".

Управо смо завршили постављање и репарирање сигнализације на бицклистичком путу Еуровело 6, који  води од Шпаније до Црног мора. Такође, Секретаријат је завршио пројекат трасирања и постављања сигнализације на путевима Еуровело 11 и 13, који воде са севера Европе до Црног мора, наводи Ђоковић.

Светозар Крстић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести