Гране падају, шофершајбне пуцају, штета се наплаћује

НОВИ САД: Снег и лед који су ових дана оковале Србију донели су бројне проблеме возачима на путу, али и онима који су своје аутомобиле или друга возила паркирали.
Sneg u Beogradu
Фото: Танјуг/Снег у Београду

Наиме, због великих падавина гране двећа су отежале и много их је пало на аутомобиле паркиране испод крошњи, па су настале велике штете - од пуцања стакала и шофершајбни, од оштећења карсерија. Да би се то избегло најбоље је избегавати паркинг места близу дрвореда или испод стабала, што веома често, због недостатка паркинг места, није могуће.

Онима којима се, ипак, догоди овакав малер могу да очекују да ће им штета брзо бити наодокнађена у два случаја - уколико им је возило каско осиграно, и ако је грана или дрво које је пало у надлежности  јавних комуналних предузећа која су задужена за одржавање зеленила у граду или другом месту. Уколико је, пак, на возило пало дрво из приватног дворишта до одштете се стиже мало компликованије и обично уз помоћ суда.

У ДДОР ”Нови Сад” кажу да уколико на возило падне грана или дрво и изазове штету власник прво треба да позове надлежне из МУП-а да направе записник. Следећа адреса је комунално предузеће које се бави одржавањем зеленила у граду, варошици или селу и када сазна код које осигуравајуће куће су купили полису треба да оде тамо са документацијом. Након тога следи исплата штете.

Градско зеленило “Нови Сад” је осигурано у овој осигуравајућој кући па је то и адреса за наплату штете када се испуне потребни услови.


Леденице могу бити проблем

Током  зимских месеци, када су велке падавине и ниске темпетратуре опасност вреба и пешаке, пре свега због леденица. Уколико леденица падне и повреди пешака осиграње, које неко плаћа преко комуналних предузећа као што је “Информатика”, није од помоћи јер те полисе покривају штете само  у становима.

Код полиса које сами грађани купују штете настале због повреде од леденица нису у понуди. Осигурање од овог ризика додатно се наплаћује. Поврђенима тако најчешће остаје да се обрате суду.


Уколико је аутомобил оштећен од пада гране или дрвета из нечијег дворишта, плаца или другог приватног поседа поступак је нешто другачији. Опет треба позвати МУП, а након што се саставе записник пут води до власника поседа. У счучају да се постигне договор с оштећеним о одштети и начину исплате све ће се брзо решити. Међутим, ако договора нема оштећеној страни остаје да се за помоћ обрати суду и тамо затражи одштету у поступку. То ће извесно трајати дуже али је једини начин да се штета надокнади.

У Србији је најпопуларније обавезно осигурање возила. Многи власници аутомобила, камиона и других возила ређе се одлучују за каско осигурање. Разлог је то што се код нас највише возе старији аутомобили, односно увезени половњаци, чија се цена креће око 2.000 евра, за које је каско осигурање, односно полиса од 150 до 200 евра. У односу на вредност возила то је прилична сума, а за наше услове и приличан трошак. Осигуравајуће компаније се труде да олакшају клијентима плаћање овог трошка, па се полиса може купити и на 12 рата. Многи осигуравачи  редовним клијентима дају и попусте и до десетак одсто, а већина осигуравајућих кућа је, ако клијент купи новији ауто, спремна  да под одређеним условима пренесе полису и на ново возило. Ипак, најбоље је да се пре него куповине полисе добро распита о условима.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести