Грундфос у Инђију донео још два милиона евра

Данска компанија „Грундфос” свечано је јуче отворила ново унапређено постројење за прераду отпадних вода „BioBooster” у присуству министра привреде Горана Кнежевића.
Grundfos u Indjiji/Ministarstvo privrede
Фото: Министарство привреде

„Грундфос” је истовремено обележио и десет година пословања у Србији.

– Сам долазак „Грундфоса” у Србију, данске компаније која десет година успешно послује у Инђији, говори колико је Србија добро место за улагање, која бележи више од четири милијарде евра директних страних инвестиција – рекао је министар Кнежевић.

„Грундфос” ће, како је рекао, увек имати подршку Владе Србије, те додао да је ново постројење за прераду отпадних вода од изузетне важности за очување животне средине, али и за друге компаније у Инђији које ће такође моћи да га користе.

– Више од два милиона евра је вредност новог постројења, које ће допринети заштити животне средине и отварању нових радних места – казао је Кнежевић.

Та инвестиција од два милиона евра ставља Србију и Инђију на мапу света као једино место ван скандинавских земаља где се могу наћи „BioBooster” постројења, речено је на церемонији.

– Та инвестиција ће омогућити још ефикаснију производњу уз умањену потрошњу воде, уз још бољу бригу за животну средину – рекао је директор „Грундфоса Србија” Вељко Тодоровић.


Запошљавају 750 радника

Амбасадор Данске у Србији Андерс Кристијан Ховгард подсетио је на то да „Грундфос” у Инђији запошљава 750 људи, те да су у првих десет највећих извозника у Србији.

– Данске инвестиције у Србију оријентисане су на извоз, а ви сте један од примера – рекао је амбасадор Данске у Србији. – Показали сте да имате добре услове за рад и кроз ваше одрживо пословање поставили високе стандарде. Помогли сте и Данској да одржи имиy земље којој јој један од највећих приоритета очување животне средине и одрживи развој.


Председник општине Инђија Владимир Гак казао је да у Инђији послује много страних компанија и да је „Грундфос” једна од њих, као и да ниједна до сада није затворила своја постројења, већ их ширила. То је, додао је Гак, потврда да је Инђија одлично место за стране инвестиције.

„Грундфос” је свој рад у Србији почео инвестицијом од 60 милиона евра у производни погон који је понос компаније.

Инвестиција од два милиона евра ставља Србију и Инђију на мапу света као једино место ван скандинавских земаља где се могу наћи „BioBooster” постројења, речено је на церемонији

У Инђији данас ради 750 људи, у извозно оријентисаној производњи која годишње из Србије извезе производе вредне више од 200 милиона евра на тржишта широм света.

Прошле године тај резултат је сврстао „Грундфос” као седмог највећег извозника Србије, а амбиције компаније су да ове године тај резултат побољшају.

Као светски лидер у производњи пумпи, „Грундфос” игра изузетно битну улогу у повећању енергетске ефикасности и рационалнијем коришћењу воде. Пумпе широм света су заслужне за готово десет одсто укупне потрошње електричне енергије, а чак 90 одсто њих нису енергетски ефикасне.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести