Група ОПЕК+ ублажава смањење производње нафте од маја

ЛОНДОН: Група ОПЕк+ договорила се данас да од маја почне с постепеним ублажавањем ограничења производње, јавља Ројтерс позивајући се на изворе из тог нафтног савеза.
nafta
Фото: pixabay.com

Организација земаља извозница нафте и њени савезници, неформална алијанса названа ОПЕК+, сложили су се да ограничење пумпања ублажи за 350.000 барела дневно (бпд) у мају, затим за још 350.000 бпд у јуну и за додатних отприлике 400.000 бпд у јулу.

За сада није познато да ли ће Саудијска Арабија ублажити своје добровољно резање производње од милион барела дневно, које је спроводила поврх ограничања предвиђених споразума ОПЕК+. Ројтерсови извори кажу да Ријад наставља са разматрањем свог става.

Према данашњем споразуму, смањење производње нафте групе ОПЕК+ износиће од маја око 6,5 милиона барела дневно, у односу на ограничење пумпања од нешто мање од 7,0 милиона барела дневно у априлу.

Казахстан је потврдио да ће производити више нафте у мају и јуну, али без изношења детаља о расподели квота унутар групе.

Пре данашњег скупа ОПЕК+ групе, Џенифер Гранхолм, нова америчка секретарка за енергетику, разговарала је телефоном са саудијским министром енергетике принцом Абдулазизом Бин Салманом, након чега је на Твитеру написала:„Поново смо потврдили значај међународне сарадње како би се потрошачима обезбедили приступачни и поуздани извори енергије".

Северноморске нафта Брент је склизнула након објаве вести о договору ОПЕК+, али се још увек тргује по цени изнад 62 долара за барел, која је и даље за преко 20 посто изнад нивоа на почетку године и недалеко од овогодишњег максимума од око 71 долара за барел.

Пар дана уочи данашњег састанка, представници земаља у групи ОПЕК+ најављивали су да ће постојећа огранчења пумпања у највећој мери вероватно бити задржана, с обзиром на неизвесности везане за кретање потражње услед обнављања локдауна у бројним земљама због новог таласа корона вируса.

Међутим, само 24 сата пре почетка састанка, разговори су скренути на могуће повећање производње, навели су извори британске агенције.

Саудисјки принц Бин Салман рекао је на отварању састанак да би група требало да остане при "опрезном ставу", док је заменик руског премијера Александар Новак изнео оптимистичнији поглед наводећи да се глобална економија опоравља и да потражња за горивом расте, додаје Ројтерс.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести