Гувернер Александрије: Сарађиваћемо са Србијом у 10 области

БЕОГРАД: Гувернер Александрије Мохамед ел Шериф изјавио је у Београду да осим политике, где су везе Србије и Египта изузетно јаке, постоји још 10 области у којима би две земље могле да сарађују.
Jabuke/M. Mitrovic
Фото: М. Митровић

На састанцима у Новом Саду, у Министарству привреде смо отворили врата за нове инвестиције и нова улагања, развој економије и привреде, рекао је Ел Шериф за Танјуг и нагласио да је важно да обе земље раде на јачању инвестиционог поља.

Председник александријске Привредне коморе Ахмед Елвакил рекао је да су у делегацији која је из Египта стигла у Србију, значајни бизнисмени који могу да "намиришу простор за најбољу сарадњу" и да су видели бројне могућности, не само на пољу трговинске размене већ и њиховог уласка на европско, односно Србије на афричко тржиште.

Елваки је рекао да сарадњу виде и у области привреде, пољопривреде, ИТ сектора, туризма, да заинтересованост постоји и за минерале и текстилну индустрију.

Представник ПК Александрије, Махмуд Ахмед Мари, рекао је да је египатска страна заинтересована за српске јабуке, брескве и малине и да је воћарство област одакле сарадња најбрже може да почне.

Из Египта би у Србију, како додаје, могли да извозе цитруси и манго, као и оно поврће и воће које овде не постоји.

Амбасадор Амр Алгувејли навео је да простор постоји и за сарадњу на инфраструктрним пројектима - изградњи путева и урбаном развоју.

Ел Шериф је подсетио да се након 2011. године и револуције у Египту много гради, само у Александрији за кратко време изграђено је 30.000 станова, направљен је Нови Каиро за шест милиона људи, који ће ускоро постати нови административни центар земље.

Сматрам да је Србија на овом пољу број један и да зато треба да обновимо сарадњу на градитељским пројектима, рекао је Ел Шериф.

Гувернер је оценио да би пољопривредна размена била олакшана ако би се укинуле царине. У размену би могле да се укључе и пољопривредне машине које су имале прилику да виде на Новосадском сајму, рекао је.

Ел Шериф је изразио наду да ће сви споразуми склопљени и током ове тродневне посете Београду и Новом Саду бити што пре реализовани.

Додао је и да би желели да се повећа број туриста из Србије.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести