ХИП-Петрохемија улази у процес покретања производње

ПАНЧЕВО: ХИП-Петрохемија након тронедељног застоја улази у процес покретања производње, а старт неактивности у фабрици "Етилен" биће покренуте у суботу, саопштено је данас из те државне компаније.
Hemijski kompleks MSKA petrohemija/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Додаје се да ће после старта и добијања производа у спецификацији бити покренута и производње у фабрикама Полиетилена високе густине (ПЕВГ), Полиетилена ниске густине (ПЕНГ) и Фабрике синтетичког каучука (ФСК) у Елемиру код Зрењанина. "Застој у ХИП-Петрохемији искоришћен је за проверу функционалности и технолошко чишћење процесне опреме у фабрикама, а циљ тих радова је био припрема опреме за безбедан и ефикасан рад у континуитету на високим капацитетима у наредном период", изјавио је извршни директор Петрохемије Миша Булајић.

Он је додао да је домаће и страно тржиште и за време застоја било уредно снабдевено петрохемијским производима.

Све активности у вези са покретањем процеса производње у ХИП-Петрохемији биће реализоване уз поштовање прописаних безбедносних мера и у складу са важећим процедурама компаније, у циљу заштите радне и животне средине.

"Приликом покретања производње у ХИП Петрохемији може се очекивати повећана појава буке и појачан пламен на бакљи, а о старту фабрика обавештене су све надлежне институције", наводи се у саопштењу Петрохемије.

ХИП Петрохемија производњу је обуставила неколико дана пошто је Нафтна индустрија Србије потврдила да је заустављена производња у Рафинерији нафте у Панчеву одакле се Петрохемија снабдева сировинама за производњу.

НИС је недавно саопштио да је Рафинерија нафте обновила производњу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести