Хрватска у два случаја повредила права власника станова

ЗАГРЕБ: Европски суд за људска права (ЕСЉП) објавио је две пресуде којима је утврдио да је Хрватска повредила права на мирно уживање власништва власницима станова у којима живе заштићени станари, а у једној од пресуда досуђена је и одштета од преко 100.000 евра.
stanovi/YT
Фото: Youtube Printscreen

Подноситељи су пред хрватским судовима покренули грађанске поступке тражећи исељење заштићених станара из њихових станова у Сплиту и Загребу, а хрватски судови њихове су тужбе одбили, саопштено је из Канцеларије хрватске представнице пред судом у Стразбуру.

Европски суд поновио је да повреда Конвенције за заштиту људских права и темељних слобода произлази из самог хрватског законодавства, као што је то већ утврдио у више пресуда у односу на Хрватску.

Подносиоци стога нису могли ефикасно да побију висину заштићене најамнине пред хрватским судовима или да врате у посед своје станове.

Суд у Стразбуру је приметио да су хрватски судови развили праксу да власници станова могу да траже исплату разлике између висине тржишне и заштићене најамнине у грађанским поступцима пред хрватским судовима. Међутим, нова судска пракса усталила се тек након што су подносиоци поднели захтев Европском суду па им није користила.

Стога је власницима стана у Сплиту, који су тражили накнаду материјалне штете, Европски суд заједнички досудио 106.200 евра на име разлике између заштићене и одговарајуће најамнине, као и 13.340 евра накнаде нематеријалне штете и трошкова поступка.

Власници стана у Загребу досуђена је накнада за нематеријалну штету од 5.000 евра, а обе пресуде су коначне, пренела је Хина.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести