Хрватска у јулу упола мање туриста него лане

ЗАГРЕБ: Хрватска туристичка заједница објавила је данас да је у јулу забележено два милиона долазака туриста.
more, pixabay
Фото: Pixabay.com

Према подацима система еВиситор, који садржи туристички промет остварен у комерцијалном и некомерцијалном сегменту и наутичком чартеру, у Хрватској је на данашњи дан остварено више од два милиона туристичких долазака у јулу, што је 54 одсто долазака остварених у истом раздобљу прошле године.

Притом је остварено и 14,7 милиона туристичких ноћења, што је приближно 59 одсто лањског резултата, преноси хрватски портал Индеx.

Од укупног броја долазака страни туристи су остварили 1,8 милиона долазака (51 одсто долазака прошле године) и 12,5 милиона ноћења (56 одсто ноћења прошле године), док је промет домаћих туриста на новоу од 90 одсто прошлогодишњег промета мереног доласцима и 78 одсто ноћења.

"Ово су, с обзиром на околности, одлични показатељи и добра најава за август, у којем очекујемо наставак позитивних трендова", изјавио је директор Хрватске туристичке заједнице Кристјан Станичић.

У периоду од 1. до 26. јула, када је реч о броју долазака, водеће је тржиште Немачке, са кога је остварено 92 одсто долазака забележених прошле године, следе Словенија са 91 одсто прошлогодишњих долазака и Пољска и Чешка са око 82 одсто долазака забележених лане.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести