Хрватска влада растерећује привреду за 84 милиона евра у 2019.

ЗАГРЕБ: Хрватска влада је данас прихватила акцијски план од 314 мера за административно растерећење привреде у 2019. години, а чијим ће спровођењем предузећа уштедети додатних 626,7 милиона куна (84,4 милиона евра). 
Hrvatska/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Акцијски план садржи мере с предвиђеним растерећењима у области заштите околине, управљања отпадом, водопривреде, енергетике, пољопривреде, ветеринарства и безбедности хране, правосуђа, социјалне заштите, доприноса, пореза и акциза, извештава Хина.

Мере обухватају укидање административних обавеза у целости, смањење броја обвезника, учесталости извршавања обавезе или обима документације коју привредници треба да доставе приликом испуњења обавеза, дигитализацију и поједностављење административних поступака, те укидање или смањење износа финансијске накнаде за одређену обавезу.

Акцијским плановима за 2017. и 2018. годину спроведено је 180 мера административног растерећења чија је процењена вредност 1,6 милијарди куна (215,6 милиона евра). 

Министар привреде, предузетништва и трговине Дарко Хорват, рекао је да је у 2017. спроведено 75 од укупно 104 предложене мере растерећења, што чини 72 посто мера процењене вредности од преко једне милијарде куна уштеда. 

Кроз акцијски план за 2018. спроведено је 105 од 142 мере растерећења, укупне вредности изнад 600 милиона куна.

"Након три године кумулативног спровођења административних растерећења дошло би се на више од 2,2 милијарде куна (296,4 милиона евра) растерећења хрватских привредника од различитих обавеза", истакао је Хорват.

Овогодишњим акцијским планом предвиђа се укидање доприноса за обавезно осигурање у случају незапослености и доприноса за заштиту на раду, што би привредницима требало да донесе уштеду од 121,7 милиона куна (16,4 милиона евра).

Међу бројним мерама које Хина појединачно наводи, пажњу заслужује смањење динамике доставе статистичког извештаја Пореској управи, са садашњих четири пута годишње на само једном годишње, чиме ће, како се процењује, растерећење привреде износити више од 77 милиона куна (10,4 милиона евра).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести