И даље без заинтересованих купаца за "Бетоњерку"

БЕОГРАД: Покушај да се прода сомборско предузеће "Бетоњерка", у којем држава има удео од 75 одсто, није успео, јер као у ранијим покушајима продаје, није било заинтересованих купаца.
Betonjerka Sombor
Фото: betonjerka-sombor.co.rs

"Бетоњерка" је некада била једно од највећих предузећа у Југославији за производњу префабрикованих бетонских елемената као што су бетонске трафо станице, стубови, галантерија, као и за производњу сировог бетона. 

Министарство привреде огласило је у октобру 2017. године јавни позив за прикупљање понуда за куповину 75 одсто капитала овог предузећа, али до 6. новембра, када је истекао рок, није било заинтересованих купаца.

Минимална цена за куповину 75 одсто државног удела у "Бетоњерци" је у новембру протекле године била око 540.000 евра, што је половина процењене вредности капитала последњег дана 2016. године, пише портал СоИнфо.

Акција "Бетоњерке", која данас званично запошљава 42 радника, на Београдској берзи кошта око 579 динара, али трговина вредносним папирима овог сомборског предузећа није регистрована у претходних девет година па се за то време ни цена акција није мењала.

Од 75 одсто државног капитала, 69,9 одсто је "у рукама" Агенције за приватизацију, Акциони фонд има око 5 процената, а приватни капитал учествује са 24,9 процената.

У протекле две године, држава је у неколико наврата организовала продају овог предузећа, међутим, без успеха. 

"Бетоњерка" Сомбор је основана 1961. године од стране Јавног предузећа "Електровојводина Нови Сад", ради сопствених потреба у изградњи електромреже у Војводини. 

До издвајања овог предузеца из "Електровојводине" долази 2004. године, одлуком Владе Србије и "Бетоњерка" Сомбор тада почиње да послује као самостално друштво са ограниченом одговорношћу.

"Електровојводина" је тада докапитализовала, односно, уложила средства у реконструкцију старих погона, набавку нове мешалице за бетон, израду нових калупа, набавку камиона са "механичком руком"...

Иначе, то предузеће је 2007. године продато бизнисмену Славиши Пурићу за 3,6 милиона евра, али је приватизација поништена 2008. године јер нови власник није испуњавао уговорене обавезе.

Предузеће је у априлу 2015. година понуђено за 1,4 милион евра и од тада се почетна цена, за сваки наредни покушај снижава за најмање 100.000 евра, па је тако, последња утврђена цена за продају износила 540 хиљада евра.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести